Afbeelding
www.pixabay.com

Raad van State houdt kaarten tegen de borst in zaak fruitloods Werkhoven

11 november 2021 om 11:45 Overig

DEN HAAG Slechts feiten verzamelen, maar geen enkel kritisch woord over het verlenen van de zeer omstreden omgevingsvergunning voor een nieuwe loods van fruitbedrijf Vernooy in Werkhoven. Dat was de werkwijze van de voorzitter van de Raad van State maandag tijdens een hoger beroep van tientallen inwoners van Werkhoven. Er is geen peil op te trekken naar welke kant het kwartje gaat vallen.

Over ongeveer zes weken zal duidelijk worden of de bouw van de loods kan doorgaan. Mogelijk wordt dan ook duidelijk of de huidige activiteiten van Vernooy in de twee bestaande schuren aan de Herenstraat wel passen in het nu geldende bestemmingsplan voor die locatie.

Volgens Vernooy zelf gaat het om activiteiten die al sinds jaar en dag plaatsvinden. Maar de vraag is of het bestemmingsplan dat wel toelaat. Ze krijgen volgens Vernooy nu alleen een nieuw jasje. De voorzieningenrechter in Utrecht zag geen probleem. ,,Ik moet kijken of de rechtbank de juiste route heeft bewandeld”, stelde raadsvoorzitter Peter Knol.

BESTEMMINGSPLAN Daarvoor moet hij als een schriftgeleerde gaan vlooien in de regels van het bestemmingsplan. De kernvraag in deze zaak is of de activiteiten van Vernooy passen in dit plan. De bezwaarmakers leggen dit streng uit. Het moet gaan om een grondgebonden agrarisch bedrijf. De loods mag er alleen komen voor het verzamelen van de eigen oogst van de 31 hectare grond die Vernooy op deze plek heeft. Het plan biedt nog wel de mogelijkheid om oogsten van elders in de loods op te slaan. Maar dat mag maar een klein deel van de loods in beslag nemen.

Maar volgens de bezwaarmakers is de capaciteit van de loods zo groot dat daar niet alleen de eigen oogst kan worden opgeslagen. Er zou dus meer dan genoeg ruimte zijn voor de opslag van fruit dat van elders komt. En aangezien Vernooy vooral fruithandelaar is, ligt het volgens hen voor de hand dat de loods zal worden gebruikt voor sorteren, verpakken en distribueren van fruit.

Op een distributiecentrum zitten de bezwaarmakers niet te wachten. Althans niet op deze plek. ,,In Vleuten is Vernooy ooit op agrarisch bestemde grond begonnen met distributieactiviteiten. Geleidelijk aan is een inmiddels gelegaliseerd groot distributiecentrum ontstaan”, zegt een van de bezwaarmakers.

ADVIES AGRARISCHE BEOORDELINGSCOMMISSIE Opmerkelijk tijdens de zitting was de rol van de gemeentewoordvoerder. Die had nauwelijks iets op te merken en verwees naar het eerdere oordeel van de voorzieningenrechter en een advies van de agrarische beoordelingscommissie (ABC) over de vergunning.

Volgens de bezwaarmakers deugt er van dit advies weinig. Zo oordeelt de commissie volgens hen dat de 22 vergunde koelcellen in de loods niet grondgebonden zijn. En dat is dus in strijd met het bestemmingsplan. Verder verwijten ze de commissie een weinig kritische houding ten aanzien van de feiten. ,,Er is niet doorgevraagd. Vooral omdat in het bestemmingsplan staat dat de noodzaak van de loods moet worden aangetoond.”

De woordvoerder van de gemeente spreekt de kritiek tegen.

Een andere bezwaarmaker richtte zijn kritiek vooral op de rol van de gemeente. Hij verwees naar een jaarverslag van de onafhankelijke gemeentelijke bezwarencommissie dat deze zomer openbaar werd. “De inwoner mag meer centraal staan”, stond daarin. ,,De houding van ambtenaren is soms te star, er wordt onvoldoende naar oplossingen gekeken en ambtenaren tonen te weinig inlevingsvermogen”, aldus de bezwarencommissie. De woordvoerder van de gemeente reageerde niet.

door Adrie van der Wel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie