Bezwaarmakers Vernooij 28 november 2019 (archief)
Bezwaarmakers Vernooij 28 november 2019 (archief) Kuun Jenniskens

Rechter staat koelloods Vernooij toe

9 april 2021 om 08:08 Rechtbank

WERKHOVEN Fruitbedrijf Vernooij aan de Herenstraat 79A in Werkhoven mag van de rechter een bedrijfshal bouwen met 21 koelcellen. De rechter ziet geen zaken die in strijd zijn met het bestemmingsplan. Omwonenden daarentegen, zien redenen genoeg om in hoger beroep te gaan.

 door Kuun Jenniskens

De bedrijfshal wordt 3180 vierkante meter groot. In de hal komen 21 koelcellen, waarvan 14 bestemd voor langdurige koeling. In de hal is ook ruimte voor het sorteren en verpakken van fruit. De gemeente gaf op 30 augustus 2019 een vergunning af voor deze bedrijfshal. Deze koelloods wordt tegen het dorp aangebouwd en daarom diende een grote groep omwonenden vorig jaar bij de gemeente een bezwaarschrift in. Die zaak verloren zij. 

VREES IS GROOT FRUITVERWERKINGSBEDRIJF Opnieuw in februari van dit jaar, verloor een aantal Werkhovenaren hun zaak bij de bestuursrechter. Deze omwonenden vrezen dat het niet alleen om opslag en verpakken van de eigen perenoogst zal gaan, maar dat er een groot fruitverwerkingsbedrijf activiteiten gaat verrichten waar zij en het hele dorp last van gaan krijgen. De holding die de vergunning heeft aangevraagd is een handelsondernemening in fruit van over de hele wereld, zo betogen zij. De ruime opzet van het gebouw, met ruimte gereserveerd voor uitgebreide sorteer- en verpakkingslijnen in combinatie met ruimte voor 40 parkeerplaatsen bevestigt voor hun het beeld dat hier niet alleen de eigen oogst verhandeld gaat worden. 

De rechter nam geen van de bezwaren van omwonenden over. Omwonenden vinden de ABC rapporten niet deugen omdat ze voorbijgaan aan het bestemmingsplan, maar de rechter ging hier niet in mee. Ander bezwaar is, dat de vergunning door Vernooij holding is aangevraagd, en niet door het fruitbedrijf. En de holding is gericht op sorteren, verpakken, handel en distributie - en dat zijn geen agrarische bedrijfsactiviteiten. De rechter neemt deze redenatie niet over, omdat ABC commissie het fruitbedrijf heeft getoetst. De holding is aanvrager omdat deze het onroerend goed in bezit heeft, aldus de rechter. Dus die haalt die punten uit elkaar. Ook het punt dat het gebouw te groot zou zijn voor een fruitbedrijf van 31 hectare, neemt de rechter niet over.

OMWONENDEN GAAN IN HOGER BEROEP Omwonenden hebben na deze uitspraak van 12 februari 2021 besloten om in hoger beroep te gaan. Activiteiten zoals het verpakken voor supermarkten en bijmengen met oogst van elders zijn in strijdig met het bestemmingsplan. Ongeacht de uitkomst van het hoger beroep blijven hun bezwaren ook gaan over het handelsgebruik van het gebouw. Handel valt namelijk niet onder agrarisch gebruik. 

AANDRINGEN OP HANDHAVEN De Werkhovenaren gaan er bij de gemeente op aandringen dat er een handhavingsplan komt. Zij voelen zich hierin gesteund door het rapport van de ABC, dat er op wijst dat een clausule over handhaving ontbreekt. Omwonenden willen dat het hele jaar door wordt gecontroleerd hoeveel fruit van elders in de koelcellen staat. Een jaarlijkse controle volstaat daarbij niet. Het gaat omwonenden ook om het aantal vrachtwagenbewegingen. Naar hun inzicht zijn er maar 50 vrachtwagens nodig zijn om de oogst van 31 hectare van een heel jaar weg te rijden. Zij redeneren: de 51e vrachtwagen is al aanleiding om handhavend op te treden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie