Winny Toersen
Winny Toersen Winny Toersen

Raadspraat: Vrouwenblik op vieren en verkiezingen

7 maart 2023 om 14:00 Opinie Raadspraat

Wat doen jullie op 8 maart internationale vrouwendag? Trek je een mooie jurk, rok en hippe schoenen aan? Kook je niet en ga je voor de bijna-laatste-keer naar De Bank? Of is het zo’n dag als vele anderen. Ergens in het voorbij gaan hoor, zie of lees je wat over vrouwenrechten en kansen. Dat kan ook anders. In Afrika kijken vrouwen er maanden naar uit en maken ze er een fantastisch feest van met veel muziek en dans. Helaas zijn er wereldwijd veel te veel vrouwen die er nooit iets over horen, lezen en laat staan op die dag vrij zijn om te dansen.

Over rechten en kansen gesproken, naar de stembus gaan of op een kieslijst staan mogen vrouwen in Nederland ook pas sinds 1919. Komende week is het weer zover. Woensdag 15 maart mogen we naar de stembus voor de Provinciale Staten en het bestuur van het waterschap. Wat is er nou voor belangrijks voor vrouwen aan deze verkiezingen?

Wat dacht je van veilig kunnen fietsen met goed verlichte fietsroutes? Daar past ook bij het beter regelen van landbouwvoertuigen op de weg. Zeker als die door je dorp moeten als ook je kinderen naar school gaan, zoals in Werkhoven.

De Provincie is een belangrijke speler voor recreatie. Wist je dat tienermeisjes minder te vinden zijn op buiten hang- en speelplekken ook omdat het daar vaak ontbreekt aan toiletvoorzieningen in de buurt?

In alle verkiezingsprogramma’s gaat het over wonen. Bij ons leven vrouwen langer dan mannen. Maar met het ouder worden, wonen vrouwen steeds vaker alleen en lang niet altijd in een passende woning. Wat mij betreft verrijkt de provincie de traditionele blik op de ‘weg’ en ‘natuur en landschap’ met meer aspecten van leefbaarheid bij het beoordelen van bouwplannen.

Er zitten vast meer vrouwenkantjes aan het beleid van Provincie en het Waterschap. Vraag het zelf en kom naar het lijsttrekkersdebat op woensdag 8 maart in het gemeentehuis in Odijk. Past je dat niet? Dan geef ik jullie en alle (buur)vrouwen, dames, zussen, (groot)moeders, nichten, wijffies, en iedereen die van ze houdt of die zich ook zo voelt, graag nog deze hartenkreet mee: heb lief, vier samen, geef steun, en stem 15 maart!

Winny Toersen

D66

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie