Afbeelding
Kuun Jenniskens
column

Raadspraat: Een transparant proces

9 november 2022 om 15:30 Column Raadspraat

Wat een prachtig najaar hebben we achter de rug. Veel zon en aangename temperaturen. Er zijn opvallend veel randen met bloemen langs de weilanden en ze hebben nog steeds prachtige kleuren. Het was goed weer om buiten aan de slag te gaan. De meeste leilindes hebben hun jaarlijkse snoeibeurt achter de rug. De tuinen worden winterklaar gemaakt.

Ook de gemeente Bunnik maakt zich klaar voor de winter. Er stond een flinke kapronde van 117 bomen op de agenda. Sommige straten zouden ingrijpend veranderen, zoals de Marsdijk in Bunnik. Grote populieren werden daar vervangen. Toen de stippen op de bomen stonden drong het door wat er ging gebeuren. Gelukkig zijn er afspraken over de communicatie, veel inwoners voelen zich betrokken bij de kap en herplant van bomen.

De verplichte vergunningprocedure zorgt voor informatie over plannen en de mogelijkheid om bezwaar kunnen maken. Een heldere procedure, maar er bleken toch onduidelijkheden. Op de website van de gemeente stonden veel meer straten dan dat er aankondigingen over locaties werden gevonden. Zo was er geen enkele openbare aankondiging terug te vinden over bomenkap op het Oostromsdijkje. Inwoners van Werkhoven voelden zich volledig verrast door het plan om halverwege die straat 10 abelen te kappen. Het blijkt dat er door de gemeente vergunningen zijn aangevraagd en verleend waarbij 1 locatie in de titel stond, terwijl het om meerdere locaties bleek te gaan. Achter de aankondiging van de Korte Zuwe zaten de abelen verscholen. Op 11 mei is een vergunning verleend voor het kappen van bomen op de locatie Korte Zuwe 2. Dat is echt een andere straat dan het Oostromsdijkje.

Mijn stelling is dat er op deze manier geen rechtsgeldige vergunning is verleend voor het kappen van de bomen op het Oostromsdijkje. We hebben in Nederland bestuurlijke regels die rechtszekerheid bieden aan de inwoners, daar moet Bunnik ook naar handelen. Heldere informatie en de mogelijkheid om te kunnen reageren. Deze bomen verdienen een eerlijk en transparant proces. Dat besef leeft in Werkhoven. 

Gelukkig heeft het college de plannen om te kappen in de herfstvakantie afgeblazen en staan de bomen nog fier overeind. Er is gelegenheid om uit te huilen en een nieuwe start te maken.

Leny Visser,
Fractie Visser

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie