Janneke (80) en Dionne (19) aten de meeste avonden samen aan de keukentafel
Janneke (80) en Dionne (19) aten de meeste avonden samen aan de keukentafel Agnes Corbeij

Willen Bunnikers knarrenhofjes?

Nieuwbouw

BUNNIK De gemeenteraad heeft een amendement aangenomen waarin staat dat er in de nieuwbouw in Odijk-West ruimte kan zijn voor gemeenschappelijke woonvormen zoals knarrenhofjes. De vraag is of er daadwerkelijk behoefte is aan deze bijzondere woonvorm voor ouderen.

door Agnes Corbeij

Het idee ontstond onder meer bij de 81-jarige Janneke Bosschert uit Bunnik. Zij woont in een eengezinswoning, maar zou graag verhuizen naar een appartement. De weinige appartementen die in Bunnik te koop staan, zijn voor haar, net als voor veel andere ouderen, onbetaalbaar. Ook zou ze graag samenwonen met gelijkgestemden. Een knarrenhofje zou een goede mogelijkheid zijn. ,,Ik heb er een en ander over gelezen en weet dat ze er in Zeist mee bezig zijn.”   

AMENDEMENT Bosschert vroeg raadslid Koen van Gulik om aandacht te vragen voor deze vorm van wonen. Dat deed hij door tijdens raadsvergadering op 15 april over Odijk-West een amendement in te dienen waarin staat dat de gemeente zich gaat inzetten om gemeenschappelijk woonvoorzieningen te ontwikkelen, zoals ‘knarrenhofjes’ voor ouderen.  

Het voorstel van P21 werd door de hele gemeenteraad overgenomen. In het amendement staat: ,,Verreweg de meeste ouderen blijven in Nederland zelfstandig wonen en om de zorg voor deze mensen op peil te houden is het nodig om te investeren in geschikte woningen met voldoende groen en sociale cohesie.”  

Janneke Bosschert vertelde vorig jaar hoe de lastige woningmarkt haar tot bijzondere keuzes dwong. Zo heeft ze in de jaren 80 jarenlang studenten in huis gehad. Vorig jaar kreeg ze opnieuw een student in huis, het buurmeisje van haar zoon, die in Drenthe woont. Dat was wel weer even wennen. 

GELIJKGESTEMDEN Destijds vertelde Bosschert ook dat ze graag met mensen van haar eigen leeftijd zou samenwonen. ,,Ik zou graag met andere alleenstaanden in een gebouw wonen, ieder met zijn eigen appartement, met een gezamenlijke ruimte om koffie te drinken. Van de gemeente kreeg ik te horen dat we zelf voor de grond moesten zorgen. Ik zou willen dat ze er meer werk van maakten.” Die wens lijkt nu dus voorzichtig dichterbij te komen. 

Wij ontwikkelen éérst een gemeenschap van gelijkgestemden en ontwikkelen vervolgens de woningen

Stichting Knarrenhof houdt zich bezig met het ontwikkelen van deze vorm van samen leven. Zij werken niet van steen naar mens, maar andersom. Op de website vertellen zij: ,,Wij ontwikkelen éérst een gemeenschap van gelijkgestemden en ontwikkelen vervolgens de woningen.” Daardoor zijn er veel verschillende soorten Knarrenhofjes, het is geen vaststaand concept. Wel heeft elk knarrenhofje een gezamenlijke tuin of gemeenschappelijke ruimte. 

OOK VOOR JONGEREN Het concept is ook niet alleen op ouderen gericht. Ook jongere mensen die behoefte hebben aan een hechtere band met de buren dan tegenwoordig gebruikelijk is, kunnen zich aanmelden. ,,Dit is ideaal voor de moderne senior die zelfstandig wil blijven, en die steeds minder op mantelzorg en kinderen kan terugvallen. Onze Meergeneratiehofjes zijn bedoeld voor mensen van 19 tot 109 jaar. Zo kunnen starters, oudere jongeren, jongere ouderen & senioren onder elkaar wonen in een levendige gemeenschap waar men elkaar kent. Hier helpt men aardige buren waar nodig. Niet met zorg, maar met aandacht.” 

Bosschert vraagt zich af of er meer mensen in Bunnik dezelfde behoefte hebben, of dat nu jongeren of ouderen zijn. Daarom stelt BunniksNieuws nu deze vraag. Bent u of kent u iemand die geïnteresseerd is in het concept van een knarrenhofje? Zou u samen met leeftijdsgenoten willen wonen in een vorm waarin voor elkaar gezorgd en naar elkaar omgekeken wordt, meer dan in een gewone woonwijk? Of heeft u interesse in een meergeneratie-woonvorm? Meld u zich dan aan via bunniksnieuws@bdu.nl . Dan kunnen wij u in contact brengen met Janneke Bosschert. 

Ook in Houten is er behoefte aan Knarrenhofjes. Dit bleek onder meer tijdens de besprekingen van de Ruimtelijke Koers dit voorjaar. 

advertentie
advertentie