Janneke (80) en Dionne (19) eten de meeste avonden samen aan de keukentafel
Janneke (80) en Dionne (19) eten de meeste avonden samen aan de keukentafel Agnes Corbeij

Lastige woningmarkt leidt tot bijzondere huisgenoten

Wonen

BUNNIK Janneke werd kort geleden 80 jaar, Dionne is nog geen 20. De één doet aan walking hockey en volksdansen, de ander aan paaldansen. Twee heel verschillende vrouwen, toch wonen zij in één huis. Wat hebben zij gemeen: een problematische woningmarkt.

door Agnes Corbeij

Janneke Bosschert woont al sinds 1967 aan de Deken Heinenstraat in Bunnik. Zij kwam naar Bunnik omdat haar man Hans bij Vrumona werkte. Hij overleed veel te jong aan een hersenbloeding en sindsdien woonde Janneke alleen met haar twee jongens, Joost en Michiel, toen 7 en 5 jaar oud. 

RUILKAMER Toen haar oudste zoon ging studeren in Twente, zette Janneke een bijzondere advertentie in dagblad Tubantia. ,,Ik vroeg om een kamer in Twente, in ruil voor een kamer in Bunnik, voor een student in Utrecht. Zo kwam mijn eerste huisgenoot, Marjon, hier te wonen.” Dit beviel heel goed. ,,Michiel vond het prachtig. Hij had ineens een zus in plaats van een broer.”  

Er volgden meer huisgenoten. Nog een student en een ex-vriendin van een collega wiens relatie uit ging. Ook Michiel ging studeren. ,,Hij studeerde in Utrecht, dus ik begreep destijds niet waarom hij geld ging betalen voor een kamer aan de Jutfaseweg, nota bene verder van de UIthof af dan zijn eigen kamer thuis. Achteraf begreep ik wel dat hij gewoon het huis uit wilde. En dat was een goede keuze.”

BUURMEISJE De laatste dertig jaar had Janneke geen huisgenoten. Tot ze de vraag kreeg van haar zoon. ,,Michiel woont inmiddels al jaren met zijn gezin in Drenthe, in Spier. Zijn buurmeisje ging in Utrecht studeren en zocht een kamer. Michiel belde mij waar zijn buurmeisje naast zat en zei: ‘Jij hebt nog wel een kamer over toch?’ Kort daarna trok ze bij me in.”

Dat buurmeisje is Dionne Beuving, 19 jaar oud, Hbo-studente oefentherapie Cesar. ,,Ik ken Michiel heel goed. Zijn dochter is twee jaar jonger dan ik ben. We hebben veel samen gespeeld als kind.” Het voorstel van Michiel klonk haar goed in de oren, al was het ook een sprong in het diepe. ,,Ik had nog nooit van Bunnik gehoord.” 

NACHTLEVEN Janneke vindt het gezellig iemand erbij te hebben in huis. Toch was het echt wel even wennen in het begin. ,,Ze heeft een heel ander dag/nachtritme dan ik. Als ze weg is ‘s avonds, laat ik het buitenlicht branden. In de eerste week werd ik een keer om half vier ‘s nachts wakker en was ze er nog niet. Toen ging deze oma zich wel zorgen maken. Een uur later kwam ze thuis en vroeg ik haar waar ze nu was en waarom ze zo laat was.”

Dat was voor Dionne, actief lid van zowel studentenvereniging als studievereniging, wel even wennen. ,,Ik had ook al een jaar in Wageningen gestudeerd, dus was al het huis uit.” Er werden snel afspraken gemaakt om dergelijke nachtelijke discussies te voorkomen. ,,Als ik iets later thuis kom dan verwacht of ik blijf bij een vriendin slapen, dan stuur ik Janneke even een appje. Dat vind ik geen probleem.” Janneke: ,,Dan hoef ik niet wakker te liggen.”

WONINGMARKT Al vinden ze het gezellig, ze zitten allebei niet precies op de plek waar ze willen zitten. Janneke: ,,Ik zou heel graag in een appartement gaan wonen. Dit is een eengezinswoning, veel te groot voor mij alleen. Maar betaalbare appartementen zijn er niet in Bunnik. Er zijn heel veel mensen in mijn situatie, wiens echtgenoot of echtgenote is overleden en nu in een te groot huis wonen. Als er appartementen zouden zijn voor ons, zouden er veel woningen vrijkomen voor gezinnen.” Vorige week publiceerde deze krant al een artikel over het tekort aan appartementen en huurwoningen.

Janneke is, samen met gelijkgestemden, op onderzoek naar de mogelijkheden. ,,Ik zou graag met andere alleenstaanden in een gebouw wonen, ieder met zijn eigen appartement, met een gezamenlijke ruimte om koffie te drinken. Van de gemeente kreeg ik te horen dat we zelf voor de grond moesten zorgen. Ik zou willen dat ze er meer werk van maakten.” 

Dionne zou liever in hartje stad zitten. ,,Dat zou beter zijn. Maar ik sta ingeschreven bij Kamernet, zoek via Facebook en de Stichting Studentenhuisvesting (SSH), maar de vraag is gewoon veel groter dan het aanbod.” 

Het lijkt er dus op dat Janneke en Dionne voorlopig nog samen blijven wonen op de Deken Heinenstraat. En daar zien ze zeker de voordelen van. Janneke: ,,We eten vaak samen, dat is heel gezellig.”

advertentie
advertentie