Schrijfster Charlotte Doornhein met een koper van haar nieuwste boek bij boekhandel van Ravenswaay.
Schrijfster Charlotte Doornhein met een koper van haar nieuwste boek bij boekhandel van Ravenswaay. Lia van der Heijden

Charlotte signeert haar nieuwe boek S.O.S Samoerai training

30 november 2023 om 16:15 Mensen

BUNNIK Kinderboekenschrijfster Charlotte Doornhein signeerde woensdagmiddag bij boekhandel van Ravenswaay in Bunnik haar nieuwste boek: ‘S.O.S Samoerai training’. Zij is kinderboekenschrijfster maar geeft ook jiu-jitsu les. Deze middag bleef het niet alleen bij  het signeren van boeken maar de schrijfster in haar witte kimono demonstreerde en oefende ook verschillende jiu-jitsu technieken met volwassenen en kinderen. 

door Lia van der Heijden

Schrijfster Charlotte werd in 1972 geboren in Bunnik, en is moeder van twee zonen van 21 en 18 jaar. Als zeventienjarig meisje maakte ze op een avond in Gouda mee dat ze aangevallen werd door een dronken man. Omstanders liepen door, maar gelukkig kreeg ze na verloop van tijd hulp van een bekende, zodat ze zich van haar aanvaller kon bevrijden. Charlotte wilde nooit meer in een dergelijke situatie belanden en zich zo machteloos voelen. Zij besloot zich samen met een vriendin aan te melden voor een cursus Jiu-Jitsu. De vriendin stopte er na een maand mee, maar Charlotte werd gegrepen door de sport en volgde een jarenlange training. Doornhein: ,,Het is heel nuttig om weerbaarder te worden, je hele houding en uitstraling verandert, je komt veel zelfverzekerder over.” Jiu-jitsi is een sport, maar ook een levenswijze. 

Zelf probeer ik ook te leven volgens deze waarden en normen 

Met haar boek wil Charlotte de filosofie van de Samoerai onder de aandacht brengen. ,,Op de mat kun je kinderen vanaf jonge leeftijd leren hoe ze eerlijk kunnen zijn, elkaar kunnen helpen, dapper kunnen zijn etc.” Doornhein: ,,Het mooiste compliment wat ik van ouders krijg is als ze vertellen hoe hun kinderen zich ook buiten de mat gaan gedragen volgens de waarden van de samoerai. Zelf probeer ik ook te leven volgens deze waarden en normen.”

DE LEER VAN SAMOERAI

Aan haar nieuwe boek ‘S.O.S samoerai training’ werkte de schrijfster zes jaar. In dit boek komt alles samen volgens Charlotte. Het is een avontuurlijk verhaal over vier vrienden in Rio de Janeiro. Ze verkennen de kunst van zelfverdediging en ontdekken de filosofie van het leven zelf. Het boek is voor kinderen maar ook voor volwassenen boeiend om te lezen. Naast het schrijven van boeken geeft Charlotte ook les op scholen, zowel in het basis onderwijs als op middelbare scholen. De lessen zijn interactief, de schrijfster laat de kinderen veel bewegen, toneelspelen en zingen. Ze zorgt er vooral voor dat de klas zelf aan het woord is. Het liefst geeft ze les aan kinderen in de basisschool leeftijd. Charlotte: ,,Zij gebruiken hun fantasie volop en geven vaak spontane reacties.” 

De schrijfster vertelt tijdens de lessen over de waarden van de Samoerai, maar laat de kinderen ook vertellen over hun eigen waarden. Dat geeft veel gespreksstof. 

JIU-JITSU TECHNIEKEN

Tijdens de middag bij de boekhandel is er ook veel belangstelling voor het boek en de bijbehorende filosofie. De schrijfster leerde woensdagmiddag jiu-jitsu technieken aan zowel kinderen als volwassenen. Een grootouder kwam op de fiets uit Zeist om het boek voor zijn kleinkind te kopen, een ander kocht het als cadeau voor zijn vriend die onlangs honderd jaar werd. Doornhein: ,,Het grappige is dat ik achterop mijn boek heb vermeld dat het voor 9-99 jaar is en ik heb nu zelfs een honderdjarige lezer!”

Meer info: charlottedoornhein.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie