Schrijfster Jonne Kulik met haar tweede boek voor de wereldkaart waarop de landen die zij bezocht heeft zijn aangegeven.
Schrijfster Jonne Kulik met haar tweede boek voor de wereldkaart waarop de landen die zij bezocht heeft zijn aangegeven. Lia van der Heijden

Jonne Kulik schrijft 2de boek

17 mei 2023 om 07:45 Mensen

ODIJK De 27-jarige Jonne Kulik werd geboren in Odijk. Naast haar baan als kinderverpleegkundige bij het WKZ Utrecht schrijft zij regelmatig en heeft inmiddels haar tweede boek uitgebracht. Kulik heeft veel gereisd en verwerkte haar reiservaringen in haar verhalen. Haar eerste boek ging over haar band met haar opa en over haar werk als verpleegkundige. Haar nieuwste boek heeft als titel ‘Sta even stil’ en gaat over de keuzes die wij  maken in ons dagelijks leven.

door Lia van der Heijden

Jonne schrijft graag en  hoopt met haar verhalen mensen te kunnen inspireren.

BAND MET OPA Jonne schreef haar eerste boek na het overlijden van haar opa: Leo Hokke. Hokke is overleden in 2016 en opa Leo betekende veel voor zijn kleindochter. Hij was een bekend figuur in Bunnik, had een functie als wethouder en deed veel vrijwilligerswerk. Jonne had een goede band met hem, hij was vrij nuchter, had vooral een luisterend oor en wist vaak goed advies te geven. Tot op de dag van vandaag denkt zij regelmatig aan hem terug. Als Kulik vertelt over de manier waarop haar opa in het leven stond gaan haar ogen stralen en de schrijfster ziet zeker overeenkomsten in karakter met haar opa. Jonne denkt vaak terug aan zijn uitspraken. Hokke zei ooit: ,,Als je ergens voor gaat moet je dat vooral doen.” Deze uitspraak inspireert zijn kleindochter tot het ondernemen van nieuwe dingen en om vooral niet op te geven bij tegenslag.

INSPIRERENDE REIZEN

Na haar eerste boek kreeg Jonne veel positieve reacties en stimuleerden vrienden en familie haar om meer te gaan schrijven. Samen met haar vriend Koen heeft zij al veel reizen gemaakt, onder andere naar Kaap Verdië, Costa Rica, Bali en Curacao. Tijdens haar reizen ontdekte ze de andere manier van leven van deze volkeren in verre werelddelen. Jonne: ,,Wij stoppen mensen vaak in hokjes, onze manier van denken maakt het lastig om mensen echt te leren kennen. Wij vergelijken veel, hechten belang aan spullen en status. Door mijn  reiservaringen ging ik terug naar de kern en ontdekte ik waar ik echt blij van word.” 

De combinatie van werk en reizen bevalt haar heel goed. In haar werk doet ze veel levenservaring op, en tijdens haar reizen ziet ze vaak schrijnende tegenstellingen. Onlangs tijdens haar reis naar Londen zag ze grote rijkdom in sommige delen van de stad, naast pure armoede in andere wijken. Zij kijkt echter met een positieve blik naar wat zij meemaakt: ,,Het geluk zit in kleine dingen en je neemt jezelf altijd mee op je reizen.”

HET VERSCHIL MAKEN 

Door haar positieve kijk op de wereld probeert Jonne het verschil te maken. Jaarlijks probeert ze met donaties van familie en vrienden een flink bedrag bij elkaar te krijgen om met Kerst voor de kinderen van de voedselbank een verassingspakket samen te stellen. Ze koopt dan leesboeken, stevig speelgoed en krijgt via haar werk regelmatig baby spullen die geschikt zijn voor hergebruik. Op deze manier hoopt ze in de levens van kinderen weer een beetje vrolijkheid te brengen. 

Gevraagd naar haar toekomst plannen wil Jonne haar carrière als schrijfster graag verder uitbouwen, haar werk als kinderverpleegkundige bevalt haar prima, eigenlijk heeft ze niet veel meer te wensen of het zou een iets ruimer, betaalbaar huis met tuin moeten zijn, maar dat is in Bunnik niet zo simpel te vinden.

Het boek van Jonne is eind mei te verkrijgen bij boekhandel van Ravenswaaij en via Boekscout.nl.

Tweede boek Jonne Kulik :
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie