Burgemeester van Bennekom feliciteert de 100 jarige heer van den Berge uit Odijk
Burgemeester van Bennekom feliciteert de 100 jarige heer van den Berge uit Odijk Lia van der Heijden

Cor van den Berge uit Odijk is 100 jaar: ‘Hier voel ik me echt thuis en veilig’

24 januari 2023 om 10:59 Mensen

ODIJK De nacht voor het bezoek van burgemeester Van Bennekom heeft Cor van den Berge slecht geslapen. Toch is hij in zijn lange leven wel wat gewend, maar het bezoek van de burgemeester, alle aandacht, de post van de Koning en Commissaris van de Koningin en vele attenties hebben hem verrast. Geboren in Amsterdam, verhuisde hij vanuit zijn geboorteplaats eerst naar Breukelen, vandaar naar Utrecht en kwam hij uiteindelijk in Odijk terecht. ,,Hier voel ik me echt thuis en veilig, ik ben hier de eerste bewoner van deze straat en woon inmiddels 40 jaar aan de Rozelaar.”

door Lia van der Heijden

Van den Berge komt uit een gezin van vijf kinderen, hij is de oudste. Zijn jongere broer van 95 en hij zijn de enige die nog in leven zijn. Zondag werd hij honderd, hij had zijn verjaardag graag willen vieren met een etentje in het ‘Wapen van Odijk’, in gezelschap van zijn broer, dochters, vrienden en buren, maar omdat zijn broer plotseling opgenomen werd in het ziekenhuis, is het etentje uitgesteld; hij hoopt dat het op een later tijdstip alsnog door kan gaan. 

Natuurlijk hebben zijn drie dochters veel aandacht besteed aan de bijzondere verjaardag van hun vader. Dochters Conny, Yvonne en Yolande zorgden voor een feestelijke versiering, heerlijk gebak en hij kreeg van zijn kinderen een prachtig klokje cadeau. De kamer is vol van kleurige boeketten, er zijn zoveel bloemen bezorgd dat de vazen op zijn. Dhr. van den Berge woont nog zelfstandig in zijn eigen huis zonder traplift. Hij loopt zonder rollator en als de burgemeester vraagt naar zijn ‘geheim’ vertelt hij dat hij niet rookt en niet drinkt. Hij zorgt voor voldoende beweging, doet zelf zijn afwasje, maakt zijn bed op en houdt het huis netjes. Tuinieren is zijn grote hobby, hij geniet van de natuur: ,,De snoeischaar ligt al klaar, als het mooie weer er is ben ik paraat.”

Dit heeft mij gevormd, maar niet gebroken

Opgevoed door strenge Zeeuwse ouders was hij een beetje ‘wereldvreemd’ zoals hij zelf zegt. Tijdens de oorlog probeerde hij de ‘Arbeidseinsatz’ te ontlopen. Jonge mannen werden opgeroepen om in Duitsland te gaan werken. Als je niet ging werden er represaille maatregelen genomen. Eerst werd hij aangesteld als kassier bij een bank, daarna overgeplaatst naar de BMW fabriek. Na een bombardement op deze fabriek kregen hij en zijn collega’s opdracht om te blijven om de schade op te ruimen, dit weigerden zij en werden gearresteerd vanwege ‘Dienstverweigerung’. ,,We werden naar een politiebureau gebracht en vervolgens getransporteerd  naar een werkkamp in Römhild. Dit was een buitencommando van Buchenwald. Het was uitermate zwaar werk we werkten de hele dag in een steengroeve en moesten enorme basaltblokken in stukken hakken. Dankzij mijn vriend Pauwels die oersterk was en mij hielp waar hij kon, heb ik het gered.” 

Maar, zo vertelt Van den Berge: ,,Deze ervaring heeft mij gevormd maar niet gebroken.” Integendeel, hij  staat positief in het leven: ,,Iedere dag geniet ik van de tuin, ieder jaargetijde bloeit er weer wat anders.” 

Hij houdt van een strak schema: ‘s avonds om 21.30 naar bed, om 22.00 uur slapen en ‘s morgens om 5.00 uur weer op. Van den Berge: ,,De natuur geeft een bepaald ritme aan, je moet op tijd naar bed en ook op tijd weer opstaan. Dankzij mijn jongste dochter Yolande die mijn mantelzorger is, ben ik 100 geworden.”  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie