Ammar Younes in zijn functie bij de douane.
Ammar Younes in zijn functie bij de douane. Collega Ammar

Nieuwkomers in Bunnik: Ammar Younes

28 oktober 2022 om 11:30 Maatschappelijk

BUNNIK De 32-jarige Ammar Younes woont 8 jaar in Nederland. Hij werd geboren in Damascus en vluchtte op 24-jarige leeftijd naar Europa. Hij werd opgeroepen voor militaire dienst in Syrië, maar weigerde zijn landgenoten neer te schieten en deserteerde. Destijds ging hij illegaal de grens over, maar tegenwoordig heeft hij een goede functie bij de douane. Hij heeft een kleine woning in Bunnik, maar is hier heel blij mee. Hij zegt: ,,Als je een droom en hulp hebt kun je veel bereiken.” Ammar vertelt dan ook graag over zijn huidige leven en alle hulp die hij van inwoners van Bunnik kreeg om zo ver te komen. 

door Lia van der Heijden

Vanuit Syrië vluchtte Ammar naar Algerije, In Libië zat hij in gevangenschap en uiteindelijk slaagde hij erin om over zee Europa te bereiken. Dat was een gevaarlijke tocht: van de 500 mensen die per boot vertrokken hebben slechts 300 personen het overleefd. Younes denkt er liever niet meer aan terug, het was een dagelijkse strijd om te overleven. Hij richt zich op de toekomst, maar is wel van plan nog ooit een boek te schrijven over zijn ervaringen. 

Nadat hij de kust had bereikt kwam hij terecht in ter Apel, daar verbleef hij drie dagen en verhuisde daarna naar Veenhuizen, Wageningen, Arnhem, Ommen, allemaal AZC´s. Toen hij een status had gekregen en recht op een woning, kreeg hij weer een nieuwe woonplaats en kwam hij terecht in Bunnik.

MEUBELS Bij aankomst op het station werd hij opgewacht door Wim v.d. Tol, deze bracht hem naar zijn nieuwe huis, zorgde ervoor dat hij meubels kreeg en leende zelfs zijn eigen auto uit. Met zijn begeleider Wim heeft Ammar nog steeds contact. Taalcoach Hetty Stekelenburg loodste hem door het inburgeringstraject, wat vereist is om een verblijfsvergunning te krijgen. Binnen 6 maanden haalde Younes zijn inburgering en begon hierna direct aan het staatsexamen 2. 

In Syriè volgde hij de opleiding Economie en Business administratie op universitair niveau. De Sociale dienst vond dat hij verder moest studeren op MBO niveau,dat weigerde hij, zijn plan was minstens HBO niveau te halen. Vanwege zijn weigering kreeg hij een maand geen inkomen, maar vond op eigen kracht werk bij het Postiljon Motel en een stage op financieel gebied. Uiteindelijk werd hij bij de douane aangenomen, volgde een interne opleiding en studeert nu integrale veiligheidskunde aan de Hogeschool Utrecht. 

GOED INGEBURGERD Ondertussen heeft Ammar een huis, eigen inkomen en is hij goed ingeburgerd. Omdat hij niet tevreden was over zijn kennis van het Nederlands ging hij in groep 8 van de Camminghaschool stage lopen. Hier kwam hij in contact met de familie Voskuil. ,,Deze mensen beschouw ik als mijn Nederlandse familie”, vertelt Ammar. 

TROTS Hajo Voskuil steunt hem waar hij kan, bij belangrijke beslissingen overleggen zij samen. Met een groepje kinderen van groep 8 heeft hij nog steeds contact, hij volgt hun leertraject en is trots op wat zij bereikt hebben. Trots kan hij ook op zichzelf zijn: na alles wat hij meegemaakt heeft is hij erin geslaagd een nieuw leven op te bouwen in Bunnik, spreekt hij vloeiend Nederlands, bezit een grote vriendenkring en heeft veel toekomstplannen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie