De familie Soulami afgelopen zomer.
De familie Soulami afgelopen zomer. Familie Soulami

Nieuwkomers in Bunnik: De familie Soulami

23 november 2022 om 13:45 Mensen

BUNNIK Ola en Mohammad Soulami kwamen in juni 2015 in Bunnik aan nadat ze eerst in verschillende AZC’s verbleven..Hun jongste zoon Adam is in Bunnik geboren, de oudste twee kinderen in Syrië. Mohammad is in 2018 zijn transport bedrijf gestart, eerst als ZZP er, maar inmiddels is het bedrijf zo gegroeid dat hij vijftien personeelsleden in dienst heeft. Een hele prestatie in vier jaar tijd. De familie is nog maar een week geleden verhuisd naar een grotere woning en ze hebben de boel al goed op orde. Op de verhuisdag haalde Adam zijn zwemdiploma. Ola: ,,Het was een drukke maar feestelijke dag.” De drie kinderen zijn ondertussen 12, 11 en 6 jaar oud. De oudste zoon zit op het Bonifacius lyceum in Utrecht. De twee jongsten zitten in groep 3 en groep 8 van de Camminghaschool. Alle drie de kinderen leren makkelijk en hebben zich de taal snel aangeleerd.

door Lia van der Heijden

Bij aankomst in Nederland had Ola Soulami wel een moeilijke tijd vertelt ze: ,,Ik was toen vaak verdrietig, je bent alleen in een vreemd land met een vreemde taal en cultuur, dat is heel moeilijk.” Inmiddels is Ola goed gewend en helpt zij zelf nieuwkomers met de taal en met allerlei tips om in Nederland ingeburgerd te raken. Zij gaat ook mee naar ziekenhuis bezoeken en tolkt voor vrouwen die geen Nederlands of Engels spreken. Laatst mocht ze zelfs bij een bevalling zijn en werd gevraagd de navelstreng door te knippen, dat was een prachtige ervaring. De familie Soulami heeft veel steun gekregen van vluchtelingenwerk. Met name begeleider Wim en taalcoach Ingrid zijn zij zeer dankbaar. Ola: ,,Ingrid is onze nieuwe familie hier.” Mohammad en Ola hadden in Damascus een opleiding als ICTer en werkten beiden in die sector. Hier in Nederland valt het echter niet mee een baan binnen de ICT te krijgen. Mohammad besloot toen radicaal iets anders te gaan doen en startte zijn transportbedrijf. Onlangs heeft hij ook zijn groot rijbewijs gehaald en verkreeg de vereiste vergunningen voor het groot transport. Mohammad: ,,Zonder deze vergunningen kan het bedrijf niet groeien, nu verzorgen we door heel Europa en zelfs tot in Turkije transport.” Zijn vrouw helpt hem bij de administratie en hun droom is dat de kinderen misschien later ook in het bedrijf gaan werken.

NIEUWE UITDAGINGEN ,,Voor Syriërs is het belangrijk toekomstplannen te hebben en om je verder te ontwikkelen”, vertelt Mohammad. Zij stimuleren hun kinderen dan ook om te studeren en verder te komen. Daarnaast is er gelukkig nog tijd voor ontspanning. Alle drie de kinderen voetballen; de jongens bij Bunnik ‘73 en Masa de dochter, bij een meisjes voetbalteam in Odijk. Adam gaat verder met zwemles om zijn B en C diploma te halen. Het brengen en halen neemt vader Mohammad graag op zich. Ola Soulami is druk met het uitbreiden van haar kennis van de Nederlandse taal. Zij gaat twee maal per week naar Zeist en hoopt in januari Nederlands op B1 niveau te halen. Zij wil daarna een BBL opleiding als apothekers assistent volgen en zoekt in Bunnik of Odijk hiervoor nog een stageplek bij een apotheek. Ieder gezinslid is druk om een verder te komen met werk en studie. 

In de afgelopen zeven jaar is er al veel bereikt, je kunt alleen maar respect hebben voor deze familie en de wijze waarop ze zich in zo’n korte tijd de taal en cultuur in Nederland eigen gemaakt hebben.

De familie Soulami op vakantie met het gezin.
Ola en Mohammad Soulami in Bunnik
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie