Mustafa Jafari is aan de ene kant in shock door de gebeurtenissen, aan de andere kant is hij vastbesloten zijn winkel opnieuw op te bouwen.
Mustafa Jafari is aan de ene kant in shock door de gebeurtenissen, aan de andere kant is hij vastbesloten zijn winkel opnieuw op te bouwen. Agnes Corbeij

Mustafa Jafari van Angeles Mode in Odijk is niet verzekerd, maar wil hoe dan ook weer open

2 maart 2022 om 12:25 Mensen

ODIJK Mustafa Jafari, eigenaar van Angeles Mode, was in shock toen hij zijn winkelpand na de brand van zondagavond aantrof. ,,Ik viel eigenlijk om. Maar ik zal ook weer opstaan. Ik heb ergere dingen meegemaakt.” Ondanks dat hij niet verzekerd is voor brand, is hij vastbesloten zijn winkel te heropenen. ,,Zo snel mogelijk.”

door Agnes Corbeij

Mustafa Jafari (27) kwam twaalf jaar geleden naar Nederland, vanuit Afghanistan. ,,Ons dorp werd aangevallen door de Taliban. Ik heb die dag mijn vader verloren en ben met mijn moeder en twee jongere zussen naar Nederland gevlucht.” Toen hij de brand in zijn winkelpand rook, dacht hij wel even terug aan die dag. ,,Ons eigen huis is toen ook helemaal verbrand. Dezelfde geur.”

VIJF JAAR Mustafa’s vader was kleermaker en in Afghanistan werkte hij van zijn 10e tot 16e mee in de zaak. Tot hij moest vluchten. Sinds 2017 huurt hij het pand in de Passage in Odijk. Hij woont inmiddels in Vianen. ,,Ik heb deze winkel in vijf jaar tijd opgebouwd. Ik werk met heel veel plezier, het is mijn passie.” 

Behalve kledingreparatie biedt Mustafa ook stomerijservice, pasfoto’s en wilde hij graag schoenen gaan repareren en sleutels bijmaken. Ook maken vijf bezorgservices zoals DHL en UPS gebruik van zijn winkel als ophaal- en wegbrengpunt. Voor Mustafa is Angeles Mode niet alleen een werkplek. ,,Ik ben er ook vaak op zondag of maandag even. Het is mijn tweede huis. Nu is het zo in puin zie liggen, doet me dat heel veel pijn.”


De winkel is een grote puinhoop, alles is zwart van de roet en het stinkt er enorm naar brand. - Agnes Corbeij

OORLOG Toch kon Mustafa de vergelijking met de gebeurtenissen van 12 jaar geleden snel loslaten. ,,Het is echt niet te vergelijken. Oorlog is zoveel erger. Dit zijn spullen. Het gaat om geld. Ik ben nog jong. In de oorlog gaat het om je vader, broer, moeder, wie dan ook. Dat maak je niet ongedaan. Nooit meer.” 

De oorlog in Oekraïne doet Mustafa ook veel. Hij is er heel emotioneel onder. ,,Ik zie op televisie de beelden van vaders die afscheid nemen van hun kinderen. Ik heb mijn vader achter moeten laten. Ik ben nu zelf vader. Ik begrijp het zo goed. Het is echt verschrikkelijk, ik voel me machteloos. Waarom moeten burgers de dupe worden van een ruzie tussen regeringsleiders? Waarom?”

STRIJDBAAR Aan de andere kant is Mustafa strijdbaar en is hij vastbesloten zijn pand weer helemaal op te knappen. Al weet hij nog niet goed hoe. Deze week begint de schoonmaak van het pand. ,,Eind van de week weet ik meer over of en wanneer ik weer open kan. Misschien ga ik tijdelijk ergens anders werken om financieel te overbruggen. Ik heb goed geleerd te vechten, opgeven is geen optie, ook nu niet.”  


Het punt waar de brand begon, door kortsluiting. - Agnes Corbeij

Mustafa had geen brandalarm en was niet verzekerd. ,,Ik heb meerdere telefoongesprekken gehad met verzekeraars, maar heb nooit echt een knoop doorgehakt. De zaak liep zo goed, dat ik er te druk voor was. Dat is een hele dure les.” Het brandalarm van Barrique en Primera werkte wel. ,,Ik ben Jeroen en Mariëtte heel dankbaar dat zij meteen naar de winkel zijn gegaan en 112 hebben gebeld. Dat heeft veel grotere ellende voorkomen.”

DANKBAAR Ook wil Mustafa graag van de gelegenheid gebruik maken om de brandweerlieden te bedanken. ,,Ze waren er snel, uit Werkhoven. Ik ben ze heel dankbaar dat het zo goed geblust kon worden.” De brand werd veroorzaakt door kortsluiting, achterin de winkel. Details weer Mustafa niet, omdat de plek waar de brand begon helemaal zwart is. 


Alle kleding van klanten die nog in de winkel hangt gaat Mustafa in goede staat terugbrengen of vergoeden. - Agnes Corbeij

Alle kleren die nog in het pand hangen gaat Mustafa naar de stomerij brengen. ,,Ik neem mijn verantwoordelijkheid. Alle klanten krijgen hun kleren schoon en heel terug. Als dat niet lukt, zal ik het vergoeden.” 

GLIMLACH Sinds zondag heeft Mustafa ongelooflijk veel berichten en telefoontjes gehad. ,,Zoveel klanten die me sterkte wensen. Dat doet me echt goed. Dat maakt dat ik wil blijven. Ik wil mijn winkel terug. En mensen weer helpen met een nog grotere glimlach.” 

Lees hier wat de brand betekent voor de naastgelegen panden.

De winkel is een grote puinhoop, alles is zwart van de roet en het stinkt er enorm naar brand.
Alle kleding van klanten die nog in de winkel hangt gaat Mustafa in goede staat terugbrengen of vergoeden.
Het punt waar de brand begon, door kortsluiting.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie