Het Lysenko koor uit Tull en 't Waal
Het Lysenko koor uit Tull en 't Waal Lysenko Koor

Oekraïens Lysenko koor uit Tull en ‘t Waal zingt voor slachtoffers van de oorlog

1 maart 2022 om 12:17 Kunst

TULL EN ‘T WAAL De leden van het Oekraïense Lysenko koor, dat al ruim tien jaar repeteert in Tull en ‘t Waal in de gemeente Houten, zijn diep geraakt door de berichtgeving over de oorlog in Oekraïne, waar ze vaak optraden. De dirigente, zelf Oekraïens, staat dag en nacht in contact met familie in haar vaderland. Woensdagavond neemt het koor drie liederen op om de Oekraïners een hart onder de riem te steken.

door Agnes Corbeij

Het Lysenko Koor werd in 1996 opgericht in Utrecht, met als doel een benefietconcert te organiseren voor de Lysenko Family Foundation in Kiev, dat jonge uitvoerende kunstenaars ondersteunt die de Oekraïense cultuur uitdragen. Het werd opgericht door de Oekraïense dirigent Dr. M. Antonowycz, de kleinzoon van de bekende Oekraïense componist Lysenko en Paul Hakkenes. 

‘T GEBOUW Na het concert bleef het koor bestaan. De repetities vonden lange tijd plaats in Nieuwegein, maar zo’n tien jaar geleden werd een nieuwe repetitieruimte gevonden in het sociaal cultureel centrum ‘t Gebouw in Tull en ‘t Waal. Voorzitter Bram Bosshardt: ,,We zijn een regionaal koor, leden komen niet alleen uit Houten.”

De leden komen zelf niet uit Oekraïne, maar kiezen bewust voor de bijzondere vorm van muziek. Bosshardt: ,,Het is een heel andere vorm van muziek dan componisten zoals Mozart of Bach. We zingen alles in het Oekraïens. De tekst wordt fonetisch aangeboden en de vertaling staat erbij.”

DIRIGENTE De dirigente, Inna Ogarok, komt uit Donetsk, een van de deelgebieden die als eerste door Poetin erkend werd als onafhankelijk gebied, vlak voor de inval. Ogarok werkte in Oekraïne als dirigent en als docent koordisciplines aan het Instituut voor Cultuur in Charkov. In 2008 kwam zij naar Nederland en sindsdien is zij dirigent bij onder meer het Lysenko koor. 


Het Lysenko koor uit Tull en ‘t Waal - Lysenko Koor

Ogarok staat dag en nacht in verbinding met familie in Oekraïne en wil op dit moment geen commentaar geven op de gebeurtenissen. De koorleden voelen zich zeer verbonden met het land en haar inwoners. Bosshardt: ,,We hebben vaak in Oekraïne opgetreden, we zijn in Donetsk en Loehansk geweest, in Kiev, in Charkov, al die plaatsen die we nu in het nieuws horen, die plat gebombardeerd worden. We voelen ons met hen verbonden.”  

VEILIGHEID De appgroep van de koorleden ontplofte toen bekend werd dat Rusland de Oekraïne binnenviel. ,,Er is veel verslagenheid en verontwaardiging. Over de veiligheid in het land waar we van houden, maar ook over onze eigen veiligheid. Zelf ben ik 73 en ik heb nog nooit zulke concrete dreigementen met kernwapens meegemaakt. Het is een hele rare tijd.”

Bosshardt volgt het nieuws op de voet en is onder de indruk van wat hij ziet en hoort. ,,Ik heb heel veel respect voor de standvastigheid van de Oekraïners. Hoe ze de Russen tegenhouden en hoe mannen van 30 of 40 jaar terugkeren naar hun land om te vechten voor hun vrijheid en daarmee ook voor die van ons.”

VOLKSLIED Om iets te doen neemt het koor woensdagavond drie liederen op in samenwerking met Omroep Houten. Bosshardt: ,,Die gaan we zoveel mogelijk delen, om de Oekraïners een hart onder de riem te steken, als troost. We kunnen niet veel doen, maar dit kunnen we wel.” Een van de drie liederen is het volkslied van Oekraïne. 


Het Lysenko koor uit Tull en ‘t Waal, met dirigente Inna Ogarok, afkomstig uit Donetsk, Oekraïne. - Lysenko Koor

Een van de koorleden omschreef de actie als volgt: ,,Wat kunnen we doen tegen de meest ernstige gewelddadigheden? We stellen er de schoonheid, tederheid en liefde van de OekraÏense muziek tegenover.” Ook oud-leden van het koor hebben al toegezegd mee te gaan zingen woensdag.    

PROJECTKOREN Het koor telt 21 leden. Bosshardt: ,,Door corona zijn dertien leden afgehaakt. We zouden graag weer wat groeien, we zingen vierstemmig.” Om dat voor elkaar te krijgen, richt het Lysenko koor twee projectkoren op. Het eerste gaat Oekraïense volksmuziek zingen en treedt in oktober op in een van de Middeleeuwse kerken in Utrecht. Het tweede richt zich op Byzantijnse Liturgie en sluit in november af in de Saint Sulpice kerk in Parijs. Aanmelden kan via project.lysenko@ziggo.nl .

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Het Lysenko koor uit Tull en 't Waal, met dirigente Inna Ogarok, afkomstig uit Donetsk, Oekraïne.
Het Lysenko koor uit Tull en 't Waal, met dirigente Inna Ogarok, afkomstig uit Donetsk, Oekraïne.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie