Femke Dotman is maatschappelijk intermediair bij Krachtig Krommerijn.
Femke Dotman is maatschappelijk intermediair bij Krachtig Krommerijn. Manuela Smit

Zaterdagportret: Femke (59) creëert mooie projecten

25 december 2021 om 16:20 Maatschappelijk

BUNNIK Als maatschappelijk intermediair zet Femke de ideeën van het bestuur om in projecten en brengt ze mensen bij elkaar. Zo was NLdoet één van de eerste projecten van Femke toen zij in 2012 begon. Bij deze actie van het Oranjefonds gaan burgers aan de slag bij een vrijwilligersorganisatie. ,,Mijn taak was toen om NLdoet in de gemeente Bunnik stevig op de kaart te zetten. Een groep vrijwilligers gaat twee dagen lang aan de slag met iets, zoals het clubhuis van een sportvereniging schilderen of bij Humanitas helpen met het opknappen van tuinen.” Tijdens een andere actie van NLdoet in de gemeente Bunnik ging een groep vrijwilligers bij Bunninchem, het verzorgingstehuis in Bunnik, een aantal leuke dingen samen met de bewoners daar doen.

AANSPREEKPUNT Krachtig Krommerijn is ook het aanspreekpunt voor organisaties die vrijwilligers zoeken in Werkhoven, Odijk en Bunnik en voor inwoners die juist graag iets willen doen. Op de site van Krachtig Krommerijn kun je allerlei vacatures vinden van organisaties die nog mensen zoeken. Wie e rniets passends bij ziet, kan bellen met Femke om samen te kijken of er iets geschiktst te vinden is. Misschien een eenmalige klus of een project met werk waarin de potentiële vrijwilliger ervaring heeft. Ook kunnen burgers aankloppen bij de stichting als zij zelf goede ideeën hebben voor acties. Zo is Maaltijd               Maatje Bunnik opgericht door een inwoner die de hulp heeft ingeschakeld van Krachtig Krommerijn. Femke heeft dit project ondersteund, waardoor er nu door heel Bunnik maaltijden worden bezorgd aan mensen die niet zelf kunnen koken.

Commerciële achtergrond Als maatschappelijk intermediair is Femke vooral een tussenpersoon. Dit sluit aan op haar eerdere werk; ze deed twintig jaar lang werving en selectie voor bedrijven. Uiteindelijk besloot ze om het bedrijfsleven achter zich te laten en als zelfstandige iets vergelijkbaars te doen in de non-profitsector. Zo is ze uitgekomen bij Krachtig Krommerijn. ,,Als je voor een bedrijf werkt, is er druk om omzet te creëren en na zoveel jaar was ik daar klaar mee. Krachtig Krommerijn leek me wel wat, want ik vind het heel leuk om mensen bij elkaar te brengen, zeker als je merkt hoe goed ze daarmee geholpen zijn.” Overigens kijkt ze wel positief terug op haar tijd in de werving en selectie. ,,Ik heb heel veel mensen aan een baan kunnen helpen en veel bedrijven blij gemaakt met goede mensen. Daar ligt mijn persoonlijke kracht ook.”

Een linkje met het bedrijfsleven heeft Femke nog wel. Ze organiseert om de zoveel jaar een beursvloer waar bedrijven en non-profitorganisaties elkaar ontmoeten. Vaak heeft een organisatie dan een vraag waarvoor de financiële middelen of kennis ontbreken. Een bedrijf dat in het gevraagde thuis is, kan dan aangeven te willen helpen. In ruil daarvoor organiseert de non-profitorganisatie iets voor het bedrijf. Neem bijvoorbeeld een hockeyclub met een onhandig ingericht clubhuis en een architectenbureau die dat wel wil oplossen. In ruil daarvoor organiseert de hockeyclub een personeelsuitje voor het architectenbureau. Een beursvloer draait niet om geld, maar om het ruilen van kennis en vaardigheden.”
EENZAAMHEID EN ARMOEDE
Femke zet zich ook graag in om eenzaamheid bespreekbaar te maken en om daar wat aan te doen. Dit doet ze vooral samen met Centrum voor Elkaar, het oude Wmo-loket in Bunnik. Een paar jaargeleden organiseerde zij samen met Centrum voor Elkaar en Bunnik Beweegt de lokale week tegen eenzaamheid. ,,De week tegen eenzaamheid is een nationale actie, maar wij vonden dat een hele nare naam omdat mensen niet graag met het bordje ‘ik ben eenzaam’ op hun hoofd willen lopen.Daarom hebben wij het ‘De maand van de ontmoeting’ genoemd.” Tijdens deze Maand van de ontmoeting konden mensen formulieren inleveren waarop ze aangaven waar zij naar op zoek zijn. Femke heeft vervolgens alle geïnteresseerden persoonlijk bezocht en zij heeft mensen die goed bij elkaar zouden passen aan elkaar gekoppeld voor een babbeltje of een bezigheid.

De mate van eenzaamheid in de gemeente Bunnik heeft Femke wel even verrast. De belangstelling voor de ‘Maand van de ontmoeting’ was groot en daarom is die er nu het hele jaar rond. ,,Veel mensen weten ook niet wat er allemaal te doen is. We zijn hard bezig om inwoners bewust te maken van alle mogelijkheden in Bunnik. Zo hebben wij de website bunniksamen.nl waarop een snelgroeiend aantal activiteiten en voorzieningen staat.” Naast eenzaamheid, is er ook armoede in Bunnik, meer dan Femke gedacht had. ,,Je zou het niet verwachten als je zo door Bunnik wandelt, er wordt vaak gezegd dat Bunnik een rijke en hoogopgeleide gemeente is, maar er is zeker ook een andere kant.”

ZOMERSCHOOL Het project waar Femke het Emeest trots op is, is de Zomerschool van Bunnik. Dit is een project dat bedoeld is voor mensen die om diverse redenen niet op vakantie gaan in de zomer. De Zomerschool organiseert voor hen in juli en augustus allerlei leuke dingen om te doen. Ook voor mensen met een minder brede portemonnee wordt mogelijk gemaakt dat zij mee kunnen doen aan activiteiten. Zo staan vrijwilligers van Automaatje klaar om deelnemers te brengen en te halen. ,,Afgelopen zomer is meer dan 2000 keer deelgenomen aan een activiteit. Voor mij is dit wel echt een project met een uitroepteken.” 

Femke vindt het vooral erg mooi om te zien hoe de projecten waar zij aan werkt ook echt invloed hebben op de levens van de inwoners van de gemeente Bunnik. ,,Soms duurt het lang voordat een project van start kan gaan, maar als ik dan zie dat mensen er echt gelukkig van worden, dan word ik daar zelf ook heel blij van.” Zo heeft ze een project gedaan uit opdracht van de gemeente om mensen te helpen die een lange afstand hebben tot de arbeidsmarkt. ,,Er zijn natuurlijk een heleboel mensen die geen baan hebben en daar zit een reden achter. Wij hebben veel van hen weer een plek kunnen geven in onze samenleving, waardoor zij ook gelukkiger worden.”

Femke Dotman is het voor velen inmiddels het bekende gezicht van Stichting Krachtig Krommerijn. Deze stichting is opgericht in 2011 door een groep die graag voor meer verbinding wilde zorgen in de Bunnikse samenleving. Als maatschappelijk intermediair zet Femke de ideeën van het bestuur om in projecten en brengt ze mensen bij elkaar.

door Manuela Smit

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie