Hans van Ravenswaay
Hans van Ravenswaay Lisa Bosch - van Ravenswaay

Vrijwilliger in beeld: Hans van Ravenswaay blijft graag onder de mensen

14 april 2021 om 08:00 Maatschappelijk

BUNNIK Bijna veertig jaar had Hans van Ravenswaay een boekenwinkel in Bunnik, die voortgezet werd door zijn dochter en schoonzoon. Toen Hans met pensioen ging, wilde hij onder de mensen blijven. Daarom werd hij actief bij de Zonnebloem, Automaatje en MaaltijdMaatje Bunnik.

door Agnes Corbeij

Stilzitten kan Hans, als ondernemer, niet goed. In de winkel stond hij altijd tussen de mensen, maakte met iedereen een praatje. Dat wilde hij na zijn pensionering niet helemaal kwijtraken. ,,Ik ben elke dag nog wel even in de winkel te vinden.” Vijf jaar geleden deed hij de winkel over aan zijn dochter Lisa en schoonzoon David.

Daardoor kwam er bij Hans tijd vrij voor vrijwilligerswerk. ,,Door gezondheidsproblemen kan ik niet alles meer doen. Ik ben ook gaan kijken bij het Waterliniemuseum om daar vrijwilligerswerk te gaan doen, maar we moesten bij de rondleiding door allerlei gangetjes en donkere trappetjes, dat moet ik niet doen.”

MAALTIJD MAATJE Ook tijdens zijn werkende leven was Hans (71) al actief bij Tafeltje Dekje. Daarom werd hij na zijn pensionering gevraagd om aan te sluiten bij MaaltijdMaatje Bunnik, de opvolger van Tafeltje Dekje. MaaltijdMaatje ging vorig jaar mei van start. ,,Omdat ik in het systeem stond, hebben ze mij ook gevraagd. Ik wil best helpen.” Samen met zijn vrouw rijdt Hans een week in de maand vijf dagen een uur door het dorp om 15 Bunnikers van hun maaltijd te voorzien.

Het eten komt uit Cothen en wordt naar Bunnik gebracht. Veel ouderen kunnen niet meer zelf koken en kunnen thuis blijven wonen door de maaltijden die bezorgd worden. Maar de vrijwilligerstaak heeft ook een sociale kant. ,,Vaak hebben we wel even een gesprekje met de mensen. Laatst zei een van de dames: ‘Ha Engel, ben je er weer!’ Dat is heel gezellig.”

WIE IS DE GAST Ook bij de Zonnebloem was Hans actief, voordat corona toesloeg. ,,Tijdens activiteiten en bijeenkomsten was ik gastheer. Een praatje maken, koffie uitdelen, dat soort dingen. Soms is niet eens duidelijk wie de vrijwilliger is en wie de gast. Maar dat maakt ook niet uit. Voor ons als vrijwilligers is het ook gewoon heel gezellig.”

Zodra het weer kan, wil Hans ook zijn oude liefde, de boeken, opzoeken. ,,Als de bibliotheek weer open is, wil ik graag een ochtend in de week vrijwilligerswerk doen daar.”

Ben je zelf op zoek naar vrijwilligerswerk in de gemeente Bunnik? Kijk voor de vrijwilligersvacaturebank op krachtigkrommerijn.nl of kijk op bunniksamen.nl bij Vraag & aanbod.

Lees ook de vorige afleveringen in deze serie: 

Corjanne Polman uit Werkhoven zet zich onder meer in voor de Oranjevereniging, toneelvereniging BeZeT en de Stevenskerk.

Johan Hoogendoorn uit Odijk doet vrijwilligerswerk voor MaatlijdMaatje Odijk, de Voedselbank, de Kringloopwinkel in Zeist en het Hospice in Bosch en Duin.

Rob van Maurik en Manuela Smit uit Bunnik zetten zich in voor de lokale politiek.   

Mats Rekswinkel uit Odijk hielp bij Reinaerde. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie