Johan Hoogendoorn doet vrijwilligerswerk voor MaatlijdMaatje Odijk, de Voedselbank, de Kringloopwinkel in Zeist en het Hospice in Bosch en Duin.
Johan Hoogendoorn doet vrijwilligerswerk voor MaatlijdMaatje Odijk, de Voedselbank, de Kringloopwinkel in Zeist en het Hospice in Bosch en Duin. Agnes Corbeij

Vrijwilliger in Beeld: Johan doet vrijwilligerswerk vanuit zingeving en dienstbaarheid

16 maart 2021 om 11:00 Maatschappelijk

Het jaar 2021 is landelijk uitgeroepen tot Nationaal Jaar van de Vrijwillige Inzet. In deze rubriek vertellen vrijwilligers wat ze doen en waarom.

ODIJK Johan Hoogendoorn heeft veel ervaring op het vlak van vrijwilligerswerk. Voor hem heeft dit te maken met zingeving en dienstbaarheid, vanuit zijn christelijke achtergrond.

Johan (65) werkte jarenlang in de financiële sector, onder meer bij Amev en Nationale Nederlanden. Later had hij zijn eigen assurantiekantoor, met twee partners. Sinds 1995 woont hij in Odijk, daarvoor woonde hij lange tijd in Werkhoven. Johan kreeg met zijn eerste vrouw drie kinderen. Zijn huidige vrouw Mariëtte heeft ook drie kinderen.

KERK EN SCHOOL Naast zijn intensieve werkzame leven, trad Johan in 1986 toe tot het bestuur van de School met de Bijbel. ,,Mijn oudste dochter ging toen naar school. Ik heb het acht jaar gedaan.” Daarnaast was Johan actief in de kerkvoogdij van de Stevenskerk in Werkhoven, later de kerkenraad. Vanuit die rol stond hij, samen met anderen, aan de wieg van de rommelmarkt die nog altijd ieder jaar gehouden wordt.

,,Mij werd gevraagd een rommelmarkt te organiseren. Dat wilde ik wel, maar alleen in samenwerking met de school. Er was destijds niet veel contact tussen school en kerk. Dat is, mede door de rommelmarkt, wel veranderd.”

Vele jaren later, in 2011, kreeg Johan gezondheidsklachten, hij werd depressief. ,,In die periode ben ik actief geworden bij de Depressie Vereniging. Ik ben drie jaar voorzitter geweest.” Twee jaar geleden besloot Johan zijn bedrijf te verkopen en met pensioen te gaan. Toen brak al snel de coronacrisis uit. ,,Ik moet wel wat te doen hebben, anders bestaat de kans dat ik weer depressief wordt.”

HOSPICE Daarom besloot Johan vrijwilligerswerk te gaan doen. Bij het PC verzorgingstehuis De Wijngaard in Bosch en Duin hadden ze mensen nodig voor het hospice. ,,Ik ben er elke vrijdagmiddag en breng koffie en thee en praat met mensen, vaak over het geloof. Dit doe ik sinds de zomer en het bevalt buitengewoon.”

Daarnaast is Johan chauffeur bij de Voedselbank en MaaltijdMaatje Odijk. ,,Ik breng eens in de twee of drie weken de voedselpakketten van Wijk bij Duurstede naar Bunnik en ben eens in de vier weken chauffeur van dienst. in die week breng ik elke dag 12 maaltijden rond in het dorp.” En nog had Johan tijd over. ,,Ik werk ook op de boekenafdeling van de kringloopwinkel in Zeist op de Markt. Dat is heerlijk, want ik ben een boekenwurm.”

VACATURES Voor Johan is het doen van vrijwilligerswerk vanzelfsprekend. ,,Ik zie zoveel vacatures bij organisaties om me heen. Als alle mensen van mijn leeftijd, als de gezondheid het toelaat, een vrijwilligersbaantje nemen, zou dat een hoop oplossen.”

Ben je zelf op zoek naar vrijwilligerswerk in de gemeente Bunnik? Kijk voor de vrijwilligersvacaturebank op krachtigkrommerijn.nl of kijk op bunniksamen.nl bij Vraag & aanbod.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie