De Kromme Rijn vertelt; een zeldzaam goed bewaard gebleven cultuurlandschap

15 aug, 08:08 ZOMERSERIE Historie
VVV Marijke van Eijkeren
Weidelandschap bij Wijk bij Duurstede
Weidelandschap bij Wijk bij Duurstede

REGIO Het Langbroek is een van de oudste en zeldzaam goed bewaard gebleven cultuurlandschappen in de provincie Utrecht. Omarmd door de Kromme Rijn aan de ene kant en de Utrechtse Heuvelrug aan de andere is het een wat beschut gelegen gebied, een verstilde enclave waar de grote doorgaande wegen omheen lopen. 

Door Kees Volkers

Het is de moeite meer dan waard om een keer een wandel- fiets- of kanotocht te maken door het Langbroek. Het is een relatief rustig gebied en de boerderijen, de kastelen, de waterwegen, de verkaveling en het grondgebruik zorgen voor veel afwisseling. Er valt veel te  genieten en het is frappant hoe goed we de ontginningsgeschiedenis van het gebied na al die tijd nog in het landschap af kunnen lezen.

BOERDERIJLINTEN Op de kop van de kavels, langs de ontginningsbasis, verrezen vanaf 1122 de boerderijen, waardoor de bekende lintbebouwing ontstond. Dit was een heel ander  patroon dan dat van de es- of engdorpen op het oude cultuurland, waar de boerderijen bij elkaar rond de brink stonden e..