Burgemeester Ruud van Bennekom nam het boek in ontvangst van schrijver Jan Kleinpenning.
Burgemeester Ruud van Bennekom nam het boek in ontvangst van schrijver Jan Kleinpenning. Agnes Corbeij

Trilogie ‘Twaalf Eeuwen’ van Jan Kleinpenning is compleet

15 augustus 2021 om 15:23 Historie

ODIJK Na Twaalf Eeuwen Odijk en Twaalf Eeuwen Werkhoven kwam deze week het derde en laatste boek in de serie uit, Twaalf Eeuwen Bunnik. Auteur Jan Kleinpenning had het niet vooraf zo gepland, maar uiteindelijk beschreef hij de hele gemeente Bunnik en daarmee leerde hij zijn eigen leefomgeving een stuk beter kennen. 

door Agnes Corbeij

Jan Kleinpenning woont sinds 2007 met veel plezier in Odijk en is emeritus hoogleraar Sociale Geografie. Tijdens zijn werkzame leven verdiept hij zich voornamelijk in verre oorden, waarbij vooral Zuid Amerika studieonderwerp was. Maar in 2018 begon hij aan zijn onderzoek naar zijn eigen woonplaats, Odijk. Een jaar later kwam Twaalf Eeuwen Odijk uit, in samenwerking met de Historische Kring.   

Vooraf was hij het niet van plan, maar zoveel mensen vroegen hem of hij nu ook Werkhoven ging beschrijven, dat hij de uitdaging aan nam, samen met dorpshistoricus Johan van Impelen. ,,Ik wist helemaal niets van Werkhoven, maar daar is verandering in gekomen.” In Twaalf Eeuwen Werkhoven beschrijft hij het dorp als een agrarisch dorp dat zijn karakter behield

COMPLEET Om de trilogie compleet te maken, dook Kleinpenning ook in de geschiedenis van Bunnik. Hij schreef het boek dit keer alleen, maar het werd een aantal keer kritisch nagelezen door Hein Hoitink, die jarenlang in Bunnik woonde. Ook bezocht Kleinpenning vele bedrijven en inwoners om zich een goed beeld te kunnen vormen en de cijfers te kunnen ondersteunen met verhalen. 


Het boek Twaalf Eeuwen Bunnik is prachtig geïllustreerd met tabellen en foto’s. - Agnes Corbeij

In vijf hoofdstukken wordt de ontwikkeling van Bunnik uiteengezet en toegelicht. Van het Romeinse verleden en de Middeleeuwen gaat Kleinpenning naar de 19e en 20e eeuw tot aan de jaren zestig. Daarna zoomt Kleinpenning meer in, op het groeiende aantal woningen, bedrijven als Vrumona, BOVAG, BAM en De Jong. Een apart hoofdstuk gaat over het buitengebied, wat haar eigen ontwikkeling doormaakte, zoals de forten, de landgoederen en buurtschap Vechten. 

AGRARISCH BEDRIJF Het laatste hoofdstuk vertelt over het agrarisch bedrijf, van vroeger tot nu. Ontwikkelingen in de landbouw van het gemengde bedrijf, vervoer over de Kromme Rijn worden net zoveel benadrukt als recente ontwikkelingen zoals de komst van de sedemteelt. 

Al met al geeft het boek een totaalbeeld van de ontwikkeling van Bunnik. Samen met de delen over Odijk en Werkhoven in de kast, is de kennis over de geografische historie van de  eigen gemeente compleet. 

Kleinpenning gaat nu niet over naar de buren. Er zal bijvoorbeeld geen Twaalf Eeuwen Houten verschijnen. Maar niet onderzoeken en schrijven is ook geen optie. ,,Ik ga weer terug naar een van mijn eerdere aandachtsgebieden, de Amazone.” Twaalf Eeuwen Bunnik is te verkrijgen bij boekhandel Van Ravenswaay in Bunnik.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie