Tijdens Open Monumentendag is er een foto-speur-wedstrijd, waarbij de locaties van oude foto's moeten worden gevonden. Waar is dit?
Tijdens Open Monumentendag is er een foto-speur-wedstrijd, waarbij de locaties van oude foto's moeten worden gevonden. Waar is dit? Utrechts Archief

Open Monumentendag: verdiep je in de historie van je eigen dorp

16 augustus 2021 om 14:41 Historie

BUNNIK/ODIJK/WERKHOVEN Het programma is nog niet helemaal definitief, maar dat er van alles te zien en te doen is op de Open Monumentendagen 11 en 12 september in de gemeente Bunnik, is zeker. Lezingen, een foto-speur-wedstrijd, routekaarten, muzikale optredens en een wedstrijd cupcakes bakken, de organisatie is er erg druk mee. 

door Agnes Corbeij

Drie heren zitten in het comité voor de Open Monumentendag, Hubert Kolkman, Niels Hoefnagels en Frank Kaiser. Alle drie wonen ze in Bunnik en graag zouden ze versterking krijgen uit de andere kernen, of uit Bunnik zelf. ,,Open Monumentendag kun je veel groter aanpakken dan wij nu hebben gedaan. Maar dan heb je wel meer mankracht nodig.”

KAART EN SPEL Toch hebben de heren, samen met veel eigenaren van monumenten en andere geïnteresseerden, een mooi programma in de maak. Vanuit de commissie richten de heren zich op drie zaken. Hubert: ,,Allereerst hebben we een routekaart gemaakt, eentje per dorpskern. Op die kaart staan de gemeentelijke en rijksmonumenten en andere interessante gebouwen aangegeven. Ook de landgoederen staan erop.”

Iedereen kan met die kaarten op zak zelf genieten van de de bijzondere gebouwen. Op de achterkant van de kaart staat informatie over de verschillende plekken. 

BUNNIKSPEL Ten tweede is er een spel. Niels: ,,We hebben een soort ganzenbord gemaakt, van 2 bij 4 meter, dat we op het dorpsplein in Bunnik leggen, voor het Oude Raadhuis. Daar kan iedereen het spel zelf spelen, met grote pionnen.” Ook op dit speelbord zijn veel Bunnikse monumenten te vinden, sommigen hebben een betekenis in het spel. ,,Als je op het Wapen van Bunnik komt, moet je een beurt overslaan, omdat je even iets moet drinken.”

Naast de routekaart en het spel wordt druk gewerkt aan een programma met activiteiten op verschillende locaties in de gemeente. In de Dorpskerk in Bunnik worden waarschijnlijk lezingen gehouden en muziek gemaakt. Op Fort Rhijnauwen wordt een rondleiding gegeven, waarbij het koor Vocality drie keer optreedt. 

THEE EN CAKE In Odijk zijn Irene Okkerman van ‘t Wapen van Odijk en Yvon Hoogendijk van Theetuin Tierelethee net als vorig jaar actief om deze dag iets moois neer te zetten. Zo is er een lezing over de geneeskrachtige werking van kruidenthee, waarbij ook geproefd kan worden. Voor kinderen is er ‘Heel Bunnik Bakt’, waarbij zij met hun eigen cupcakes kunnen deelnemen aan een wedstrijd.  

Ook het Witte Kerkje doet mee, met muzikale optredens waaronder een orgelconcert. De maquette van de oorspronkelijke kerk, waar het huidige Witte Kerkje eigenlijk alleen het koor is, is te bewonderen, met daarbij behorende uitleg. 

SINTERKLAAS In ‘t Wapen van Odijk is een bijzondere lezing te bezoeken, van Roelof de Wild uit het dorp. Hij weet alles over Sint Nicolaas, de officieuze ‘beschermheilige’ van het dorp, ook te zien aan de afbeelding op het schild dat aan het café-restaurant buiten hangt. In de kerk wordt ook een lezing gehouden, met het landelijke thema van de Open Monumentendag dit jaar, ‘inclusie’, als leidraad. Ruud Becker vertelt daar over hoe bouwwerken kunnen buitensluiten.  

Ook in Werkhoven zijn uiteraard mooie monumenten te bewonderen. Zo is de watertoren geopend, met rondleidingen tot bovenin. Ook is een uitgebreide rondleiding mogelijk over het landgoed van kasteel Beverweerd, met begeleiding van Alette van Embden. Zij vertelt het publiek alles over het terrein en de indrukwekkende geschiedenis van het gebouw. Molen Rijn en Weert opent uiteraard ook de deuren.  

DOE MEE De komende weken zal het programma steeds concreter worden en zowel in de papieren krant als op de website van Bunniks Nieuws wordt hierover bericht. Iedereen die een bijdrage wil leveren aan de organisatie van Open Monumentendag of daar informatie over wil, kan terecht bij de commissie via omdbunnik@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie