Burgemeester Van Bennekom nam het eerste exemplaar van 'Twaalf eeuwen Odijk' met plezier in ontvangst.
Burgemeester Van Bennekom nam het eerste exemplaar van 'Twaalf eeuwen Odijk' met plezier in ontvangst. Margriet Hunse

Twaalf eeuwen Odijk

9 september 2019 om 13:03 Historie

ODIJK Het dorp Odijk heeft er een boek bij over zijn geschiedenis. In een volle raadszaal overhandigde auteur Jan Kleinpenning het boek afgelopen vrijdag aan burgemeester Ruud van Bennekom. Het boek 'Twaalf eeuwen Odijk' vertelt hoe Odijkers in het verleden hebben geleefd, gewoond en gewerkt.

Door Margriet Hunse

WOONPLAATS Jan Kleinpenning heeft als emeritus hoogleraar Sociale geografie heel wat publicaties op zijn naam staan. Hij deed onderzoek in verschillende delen van de wereld. Na zijn pensionering maakte hij van zijn vak zijn hobby en ging hij door met schrijven. Kleinpenning  is nog een relatief nieuwe Odijker, want hij woont pas sinds 2007 met zijn echtgenote in Odijk. Maar toen al begon hij na te denken over het schrijven van de geschiedenis van zijn woonplaats. Nadat hij eerst nog andere onderzoeken afrondde begon Kleinpenning in 2018 dan toch aan het onderzoek naar het verleden van zijn huidige woonplaats. Daarvoor bezocht hij onder andere het regionaal archief in Wijk bij Duurstede. Een vormgever zorgde ervoor dat het een aantrekkelijk boek werd om te zien. Voor het uitgeven klopte hij aan bij de Historische Kring Tussen Rijn en Lek. Die waren meteen geïnteresseerd en namen het boek op in de Historische Reeks Kromme Rijngebied.

CENTRAAL Kleinpenning: ,,Ik hou er van om onderzoek te doen, maar het moet wel leiden tot een concreet eindresultaat." Dat eindresultaat mag er zijn: een complete geschiedschrijving van het dorp Odijk. ,,Odijk was in de Romeinse tijd een grote plaats, maar werd daarna klein. Werkhoven was eeuwenlang veel groter. Pas sinds de jaren '60 is Odijk enorm gegroeid," zegt Kleinpenning. Hij typeert het huidige Odijk als een plaats zonder spectaculaire bijzonderheden, ,,Het is een forensendorp met een mooie oude kerk en een herberg. Maar het ligt in een prachtige, landelijke omgeving en het is een gezellige plaats om te wonen, die bovendien centraal ligt."

AANWINST Zijn boek is interessant voor een breed lezerspubliek. De teksten in 'Twaalf eeuwen Odijk' worden afgewisseld met veel historische kaarten, luchtfoto's en statistieken. ,,Het is geen roman. Je kunt het op een willekeurige plek openslaan en beginnen te lezen." Burgemeester Van Bennekom vindt het boek een aanwinst voor de hele gemeente. ,,Het is belangrijk om je naast de toekomst, ook met het verleden van de omgeving bezig te houden," vindt hij. Volgens hem illustreert ook dit boek dat het dorp, en de hele Kromme Rijnstreek, een gebied is dat altijd in transitie is geweest.

'Twaalf eeuwen Odijk' kost 15 euro, en is te koop bij Primera in Odijk, bij boekhandel Van Ravenswaay in Bunnik en bij boekhandel Pettinga in Wijk bij Duurstede.  Op Open Monumentendag verzorgt Jan Kleinpenning twee keer een presentatie in het Wapen van Odijk. Zie daarvoor het programma van Open Monumentendag in de gemeente Bunnik.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie