Landhuis Oud Amelisweerd
Landhuis Oud Amelisweerd Agnes Corbeij

Landhuis Oud Amelisweerd gaat over naar Stadsherstel

10 februari 2021 om 14:51 Historie

BUNNIK Landhuis Oud Amelisweerd wordt door de gemeente Utrecht voor 10 jaar verpacht aan Stadherstel Utrecht, een organisatie die zich inzet voor het behoud en herstel van monumenten. Afgesproken is dat het landhuis open blijft voor publiek. Dat was tot vandaag een grote zorg voor vrijwilligers en beheerders.

door Agnes Corbeij

De gemeente Utrecht zit al jaren met het landhuis in haar maag, en is blij dat het overgedragen kan worden aan deze ervaren partij. In de provincie heeft Stadsherstel zo’n 219 woningen en 44 bedrijfsruimten in haar portefeuille. Wethouder Eelco Eerenberg: ,,Dit is prachtig nieuws voor iedereen die het bijzondere landhuis een warm hart toedraagt. Ik ben ontzettend blij dat een deskundige partij zoals Stadsherstel zorg wil dragen voor dit monument zonder daarbij oog te verliezen voor het monumentale karakter en de waardevolle elementen die het landhuis rijk is.”

Naast het uitvoeren van het volledige beheer en onderhoud gaat Stadsherstel ook de inhoudelijke programmering in het landhuis vormgeven samen met andere vooraanstaande (culturele) partijen uit de stad. Hierbij is afgesproken dat het landhuis minimaal 150 dagen per jaar open zal zijn voor publiek. 

UITDAGING EN FEEST Het is de bedoeling dat het landhuis gaat fungeren als een platform voor wisselende tentoonstellingen en initiatieven op het gebied van beeldende kunst, wetenschap en geschiedenis. Johan Blom, directeur van Stadsherstel: ,,Het is voor ons een uitdaging én een feest om in dit gebouw minimaal tien jaar lang exposities te organiseren, met diverse inhoud en voor een breed publiek. Goed voor een monument zorgen is belangrijk; vervolgens mogelijk maken dat bezoekers het gebouw het hele jaar door kunnen beleven, is niet in elk monument mogelijk, maar hier wel.”

Afgelopen week maakten vrijwilligers en beheerders van het pand duidelijk dat ze zich niet gehoord voelden door de gemeente Utrecht. Vanmiddag was een gesprek tussen de vrijwilligers en de wethouder, waar het nieuws over de verkoop besproken werd.  

Beheerder Arjen Meurs is heel blij met de plannen. ,,Heel blij ben ik ook met de steun van onze groep vrijwilligers die de afgelopen weken alles in het werk hebben gesteld om te wijzen op de kritieke situatie die aan het ontstaan was rondom het wegvallen van het huidige beheer en daarmee ook van de groep vrijwilligers.

Beheer, Hildo Kamstra en ik, hebben vrijdag al een verkennend gesprek met vertegenwoordigers van de UVO en Stadsherstel Utrecht. Het pand zal 150 dagen per jaar open moeten zijn. De vrijwilligers zullen dus ook weer kunnen gaan rondleiden in het landhuis en bezoekers ontvangen. Dit is uitstekend nieuws en ik ben blij dat er nu eindelijk duidelijkheid komt over de toekomst van het landhuis en er weer voortgang is!’’

VRIJWILLIGERS De gemeente heeft aan Stadsherstel Utrecht gevraagd te onderzoeken op welke manier de vrijwilligers en beheerders ook in de toekomst ingezet kunnen worden bij de invulling van het landhuis. De gemeente zegt over de voortgang: ,,De komende tijd zullen de afspraken met Stadsherstel Utrecht worden uitgewerkt in een erfpachtovereenkomst. In de loop van het voorjaar zal Stadsherstel bekend maken welke exposities het eerste jaar geprogrammeerd zullen worden.”

Tijdens het gesprek tussen vrijwilligers en de wethouder is ook gesproken over het contract van de beheerders, dat per maart afloopt. Jannie van den Hul-Omta is een van de vrijwilligers die daar aanwezig was: ,,Als het aankomt op het werkgeverschap van de beide beheerders is het de eigen afweging van Stadsherstel om daarin een eigen afweging te maken.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie