Landhuis Oud Amelisweerd, blijft de deur in de toekomst open voor publiek?
Landhuis Oud Amelisweerd, blijft de deur in de toekomst open voor publiek? Agnes Corbeij

Vrijwilligers zetten petitie op voor openstelling Oud Amelisweerd

10 februari 2021 om 10:56 Kunst

BUNNIK De vrijwilligers en beheerders van landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik blijven op vele fronten actief om het gebouw open te houden voor publiek. Zo werd kort geleden een petitie opgestart via internet, die inmiddels door 179 mensen is ondertekend. 

De petitie is erop gericht het landhuis open te houden als huis voor cultuur in de natuur en als onderdeel van het landgoed. Ook willen de vrijwilligers dat de beheerders in dienst van de gemeente Utrecht blijven en het huis weer opengesteld wordt voor publiek. Bij de petitie staat: ,,Door sluiting en ontslag van de huismeesters gaat alle kennis over het specifieke onderhoud en de geschiedenis van het huis verloren en zal dit tot gevolg hebben dat het Landhuis Oud Amelisweerd én de unieke 18e-eeuwse Chinese behangsels in verval raken.”

Er worden veel reacties achtergelaten bij de petitie. Zo meldt Marianne Kelderman uit Doorn: ,,Ik ondersteun deze petitie omdat ik van mening ben dat Landhuis Oud-Amelisweerd van groot cultuurhistorisch belang is, voor Utrecht en heel Nederland. Er is de laatste jaren zoveel energie gestoken in het openstellen en het binnenhalen van nieuw publiek, dat deze inspanningen nu niet teniet gedaan mogen worden. Zo’n mooie plek mag niet in verval raken.”

Liesbeth Muis uit Houten zegt: ,,Het gaat mij aan het hart dat het Landhuis zomaar onbeheerd achter moet blijven. De huidige beheerders/huismeesters hebben uitstekende kennis van zaken en dat gaat verloren zonder hun liefdevolle zorg voor dit prachtige huis.”

Hierover vertelden zij vorige week uitgebreid in het Bunniks Nieuws. Deze week volgt een gesprek tussen de vrijwilligers en de gemeente Utrecht. Ondertussen zijn de vrijwilligers ook actief geworden op social media om hun zorgen nog meer  bekendheid te geven. Ze zijn te vinden op Facebook, OudAmelisweerd, en op Instagram onder de naam @landhuisoudamelisweerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie