De otter wordt steeds talrijker in Nederland. Het exemplaar op de foto is overigens niet het dier dat gezien is bij Amelisweerd
De otter wordt steeds talrijker in Nederland. Het exemplaar op de foto is overigens niet het dier dat gezien is bij Amelisweerd Luc Hoogenstein

Spectaculair natuurnieuws: otter gezien bij Amelisweerd

17 december 2020 om 21:52 Dieren

BUNNIK De bever wil dan nog niet lukken, maar in de gemeente Bunnik is dit jaar wél een otter gezien; en eigenlijk is dat nog bijzonderder. Het dier werd begin januari langs de Kromme Rijn bij Amelisweerd gezien. Dit werd pas vrijdag naar buiten gebracht. Stadsecoloog Floris Brekelmans legt uit waarom: ,,We wilden eerst weten of het een zwerver was of dat hij zich ging vestigen. En soms trekt het ook mensen aan die gaan zoeken naar de otter en dat wilden we voorkomen.”

Het was even een spannende tijd voor de stadsecologen maar het is bij die ene ontmoeting begin dit jaar gebleven. “Ik ben al lang blij dat hij in de stad zit. Hij was echt weg uit Utrecht en we zijn blij dat de dieren komen kijken. Misschien is hij wel aan komen zwemmen via de Oudegracht en zo de Kromme Rijn afgegaan”, aldus Brekelmans.

DNA-ANALYSE Het is niet de eerste keer dat er een otter is gezien binnen de provinciegrenzen. Vrijwilligers vonden eerder al sporen langs de Veldwetering in de buurt van Vinkeveen. Na een dna-analyse kwam de definitieve bevestiging dat de otter terug was en zich echt gevestigd heeft.

Nu die ook is gezien in de omgeving van de stad Utrecht geeft dat vertrouwen dat het dier zijn leefgebied echt gaat uitbreiden door heel de provincie. Brekelmans: ,,Ons water wordt schoner en steeds beter. Hij is natuurlijk gezien bij de Vinkeveense en Nieuwkoopse Plassen. Het geeft hele goede hoop dat ze echt weer terug gaan komen naar de stad.”


STEEDS BETER MET DE OTTER De otter is dus weer terug en het worden er steeds meer in Nederland. In de winter 2019/2020 werden er 450 geteld, ongeveer een vijfde meer vergeleken met een jaar eerder. Volgens de Wageningen Universiteit is hiermee sprake van een levensvatbare populatie.

Het aantal otters dat wordt doodgereden blijft echter wel hoog. Vorig jaar sneuvelden 135 otters in het verkeer. ,,Ondanks deze relatief hoge sterfte ziet de populatie toch kans jaarlijks te groeien”, stelt de universiteit.

UITGESTORVEN EN TERUGGEBRACHT De otter was in 1988 in Nederland uitgestorven. Ze stierven uit door versnippering van leefgebieden, verkeer en milieuverontreiniging. In 2002 is gestart met een herintroductieprogramma en inmiddels komen otters weer in grote delen van het land voor.  Begin 2021 verschijnt een boek (genaamd Gewilde dieren) waarin deze herintroductie wordt beschreven, samen met een twintigtal andere herintroducties in Nederland, waaronder de bever. 

Bron RTV Utrecht

Altijd en overal meteen op de hoogte blijven van zulke nieuwtjes?
De otter wordt steeds talrijker in Nederland. Het exemplaar op de foto is overigens niet het dier dat gezien is bij Amelisweerd
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie