De horeca in Bunnik kende wederom een moeilijke winter
De horeca in Bunnik kende wederom een moeilijke winter Christi Wijnen

Woede, verdriet en teleurstelling bij horeca in Bunnik

14 januari 2022 om 13:44 Corona

BUNNIK Het nieuws over de versoepelingen is bij veel horecaondernemers hard aangekomen, ook in Bunnik. Harold Wennink van Vroeg noemt het een ‘klap voor ondernemers’ en Marco van Soest van De Bank en Co spreekt van ‘woede, verdriet en teleurstelling’. ‘t Wapen van Bunnik opende zaterdag uit protest toch de deuren. 

door Agnes Corbeij

De versoepelingen gelden voor winkels, kappers en sportscholen. De horeca moet nog dicht blijven en dat is een harde boodschap. Bunniks Nieuws vroeg Harold Wennink, bedrijfsleider bij Vroeg, hoe het nieuws was binnengekomen: ,,Als een grote tegenvaller. We hadden gehoopt dat winkels en horeca op één lijn gesteld zouden worden. Nu weer blijft horeca en evenementenbranche achter.” Ook Co Mol, eigenaar van Rodaen, is boos. ,,De koek is een keer op. Het geld is op. Ik begrijp het niet meer. In Frankrijk en België is alles open, dat is meteen een heel ander leven.”

NIET HALF OPEN Irene Okkerman van ‘t Wapen van Odijk staat er iets anders in. ,,We hadden het wel verwacht. De overheid werkt steeds met dezelfde stappen en horeca zit niet aan de voorkant. Ook al is er een nieuw kabinet, het zou wel heel gek zijn als dat ineens 180 graden anders zou zijn.” Ook heeft Irene geen zin om weer half open te mogen. ,,Tot 17.00 uur open is heel lastig. Ik blijf liever nog iets langer dicht om daarna helemaal open te mogen, dan dat we nu weer alleen lunch zouden mogen serveren.”


Irene Okkerman is samen met haar man Martijn van der Gun eigenaar van het restaurant. - Agnes Corbeij

Marco van Soest van De Bank en Co in Bunnik had het ook wel verwacht, maar is toch behoorlijk van slag. ,,Het wordt je onmogelijk gemaakt om te ondernemen, er is geen vooruitzicht.” De financiële steun is niet voldoende, volgens Marco. ,,Die is bedroevend. Ze laten het erop lijken dat we gecompenseerd worden, dat is wat de buitenwereld ook denkt. Kort samengevat: Woede, teleurstelling en verdriet.” De Bank en Co stopte vorige week met het bezorgen van maaltijden, omdat het meer kost dan het oplevert. ,,Open gaan tot 17.00 uur heeft voor ons ook geen zin meer.”

COMPENSATIE Sjoerd-Dirk van der Leest van ‘t Wapen van Bunnik voelt dezelfde woede. ,,Het voelt heel onterecht. Een feestcafé is wat anders dan een ruim opgezet restaurant zoals dat van ons. Daar kunnen ze best onderscheid in maken.” Net als Marco heeft hij moeite met het algemene beeld dat bestaat over compensatie. ,,Wat we aan compensatie hebben gekregen is nog geen 60 procent. De andere 40 komt uit onze eigen zak. Over de laatste lockdown krijgen we waarschijnlijk niks, omdat ze rekenen met het laatste kwartaal en oktober was goed.”      


Marco van Soest en Koen Spit van De Bank en Co proostten in april 2021 met het eerste biertje na de lockdown van vorig jaar. Dat hadden ze deze week ook graag gedaan. - Agnes Corbeij

Of een actie zin heeft weet Marco niet. ,,Van de overheid win je toch niet.” Toch opende Sjoerd-Dirk de deuren wel. ,,Het is wel tijd voor een krachtig signaal. Begrijp me goed, we zijn blij dat er überhaupt een overheid is die ondersteuning biedt, in Spanje gaat dat heel anders. Maar het is niet onze keuze om dicht te gaan en de zaak waar 35 jaar lang hard voor gewerkt is, loopt wel harde oneerlijke klappen op. De besmettingen komen niet uit de winkels en horeca, dus zouden we geheel gecompenseerd moeten worden.” Co Mol laat de zaak dicht. ,,Wij zitten niet in het centrum, dus dat levert te weinig op. Dat Sjoerd-Dirk het wel doet, begrijp ik heel goed.”

LICHTPUNTJE Vroeg heeft geen plannen voor actievoeren. Harold: ,,Op die lijn zitten wij (nog) niet.” Harold blijft hopen op een lichtpuntje. ,,Het begin van de versoepelingen is daar. Wellicht is er bij een volgende stap wel ruimte voor de horeca.” Zo denkt ook Irene. ,,Wij hopen dat dit het laatste staartje is.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie