Afbeelding
Wouter de Kleyn

Kleyne Lettertjes: Derby

1 februari 2023 om 13:45 Column Kleyne Lettertjes

Op zaterdag vielen de carnavalskranten uit Odijk en Bunnik op mijn deurmat. Alaaf! Je moet de carnavalseke groeten van Prins Stuiterbal en Prins Maximus hebben. Zij zetten Ojik en Kikkerloo deze maand weer op de kaart. De ambities lopen sterk uiteen; waar Prins Maximus ‘bouwt aan de toekomst’ gaat Prins Stuiterbal ‘back to the nineties’, maar hee, het is geen wedstrijd.

Het was niet de enige mat waar Odijk en Bunnik elkaar het afgelopen weekend troffen. Het kunstgrasveld van Bunnik ’73 was zaterdagmiddag het strijdtoneel voor een heuse Bunnikse voetbalderby. De teams ‘van de andere kant van de A12’ namen het tegen elkaar op in de vierde klasse E. Bunnik 1 tegen Odijk 1, dat is de nummer een-na-laatst tegen nummer drie van de competitie. Odijk, een sterk en ingespeeld team tegen Bunnik, een jong team in opbouw. Zo’n derby trekt natuurlijk veel bekijks.

Voorafgaand aan de wedstrijd wist Bunnik 1 zich gesteund door een hele serie nieuwe sponsoren. Voor de oplettende lezer: Van de Kant Bunnik BV, Walter Naron Metsel- en Tegelzettersbedrijf, RayBouw, SFC Bouw, Jetze Dijkstra Tegelzettersbedrijf, Keukenmontagebedrijf J. van Klei en Vulpes Shipment BV. Ja, de trainingspakken van het eerste hebben een complete bouwplaats op de rug.

Vlak voor aanvang verzamelde de harde kern uit Odijk zich achter de goal in het uitvak. Ze zijn met z’n tienen, tieners, noemen zich ‘ultra’s’, hebben fakkels mee en hebben een heuse trommelaar in hun midden. Dat werkte meteen sfeer verhogend. Kennelijk hadden ze ook nog wat aansteeklonten en vuurwerk over van oud en nieuw. De strijd gaat beginnen! Een Bunnik-side was er niet. De rest van het publiek bestond voornamelijk uit heren op leeftijd, uitgespeelde teams en de ouders van de spelers.

Gezien de competitiestand liep Bunnik tamelijk onverwacht uit naar een 2-0 voorsprong. De scheidsrechter had het allemaal prima onder controle en zijn gele kaarten werden met zowel gejoel als applaus begroet. De grensrechter had met regelmaat wat ongevraagd advies van het publiek nodig, vond het publiek. Het deerde hem niet. Toen de uitslag de goede kant op leek te vallen, is er iemand van Bunnik snel naar huis gefietst om ook wat fakkels te halen. Nog drie doelpunten, twee vuurpijlen, een broodje bal, twee gele kaarten en een rondje bier en de wedstrijd zat erop. 3-2 voor Bunnik ’73. Polonaise!

De zoveelste derby van de Kromme Rijnstreek was weer voorbij. De hoogste tijd voor nog meer bier. De DJ van dienst startte de muziek en daar gingen ‘die hèndjes de lucht in’. In het feestgedruis ontwaarde ik Prins Stuiterbal en President Tranquillo in de kantine – in hun bedrijfskleding. Prins Maximus zag ik niet zo snel, maar gezien de nieuwe bedrijfskleding van Kikkerloo 1 verwacht ik dat de bouwprins ‘derby’ was. Alaaf!

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie