Afbeelding
Wouter de Kleyn
column

Kleyne Lettertjes: Klimatig ll

9 november 2021 om 17:59 Column

Ze zeggen het zelf; ‘stuitend, schandalig, dorpspolitiek van de ergste soort’. In Bunnik is de klimaatcrisis compleet. De lokale politiek soapt er lekker op los en partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Ze kickstarten de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Die zijn pas op 16 maart, maar de messen zijn al geslepen.

Na een motie van afkeuring is een Bunnikse wethouder opgestapt. Hij heeft zijn post verlaten om post, of moet ik zeggen: ‘geen post’? Het verwijt van de gemeenteraad over zijn niet verstuurde brief aan gemeente Zeist was voor de wethouder voldoende om er de brui aan te geven. In die brief ‘op hoge poten’ had de wethouder Bunniks misnoegen met de bouw van een windmolenpark aan de gemeentegrens moeten onderstrepen. Dat heeft hij niet gedaan met de motie als gevolg. De brief die hij wel schreef was zijn afscheidsbrief aan gemeente Bunnik. De klimaatportefeuille, hij heeft er de energie niet meer voor.

Waar in Bunnik de plannen voor windmolens en zonnevelden op een laag pitje staan, timmert gemeente Zeist stevig langs de weg. Van alle alternatieven lijkt een windmolenpark langs A12/spoorzone vooralsnog het meest kansrijk. En Zeist pakt door: ‘we nemen als gemeente nadrukkelijk het initiatief en de regie in de fase van informatieverzameling.’ De fase van verkenning nadert zijn einde en de tijd van visievorming en brede publieksconsultatie staat voor de deur. Dat klinkt als een goed moment voor een officieel schrijven om aan te geven dat Bunnik zich zorgen maakt dat buurgemeente Zeist een windmolenpark in onze achtertuin wil planten. Die zorg had onze wethouder wel overgebracht aan zijn collega, maar niet per brief en dat wordt hem dus afkeurend aangerekend.

Een standje, een vermaning, een tik op de vingers, zo moest de wethouder de bestraffing beschouwen. Maar toen de gemeenteraad hem deze ‘gele kaart’ gaf voor zijn beleid stapte hij direct en resoluut uit het veld. Hij was het commentaar op zijn tactiek waarschijnlijk al een tijdje beu. Zijn mokkende en weinig bewegelijke bestuursgenoten liepen nooit echt warm voor Bunnikse plannen met zonnevelden of windmolens. En zo wordt de deadline om in 2040 klimaatneutraal te zijn met de dag ambitieuzer. Het klimaat lijkt het te verliezen van een ongeschreven brief en door partijen die voorsorteerden op 16 maart. Na ons de zondvloed.

En nu gaat Bunnik verder met één coalitiepartij en twee wethouders. Zij verdelen de taken van de opgestapte wethouder onderling. Wie heeft de wind eronder? En ik heb meteen een vraag; is die brief nou eigenlijk al verstuurd? Dat was cruciaal toch? Ik hoop maar dat zij even afstemmen wie die verantwoording pakt, want met zo’n koud politiek klimaat is het belangrijk te beseffen; wie schrijft die blijft!

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie