Afbeelding
Wouter de Kleyn
column

Kleyne Lettertjes: Betuttelen

5 december 2022 om 13:00 Column

‘Dag Sinterklaasje, dahag, dahag, dahag, dahag discussie over zwarte Piet…’ De goedheiligman verschijnt altijd met veel bombarie en vertrekt met stille trom. Dit keer landde hij zelfs zijn vliegtuig in Hellevoetsluis. Veel mensen spraken er schande van; ‘wat een vervuiler is die Sint!’ Een zak voor het Sinterklaasjournaal, met brieven van boze ouders. Ik denk dat hij dinsdag per paard vertrokken is – samen met het vertrouwen van die betuttelende ouders.

Dat klimaatverandering en luchtvervuiling letterlijk ‘hot topics’ zijn, dat blijkt wel. In Utrecht mogen reclameposters op straat binnenkort niet meer gokken of vliegreizen aanprijzen. De Utrechtse politiek wil geen gokreclames of fossiele reclame in de openbare orde meer zien. Ze hebben er tabak van.

Ik snap het wel; in onze sterk geïndividualiseerde samenleving zijn we onvoldoende in staat om voor onszelf te denken – vinden anderen. Daar hebben we hulp bij nodig, zeker in de openbare ruimte. Moet je voorstellen dat je een poster ziet van een idyllisch eiland en dat je dan ineens op vakantie wilt gaan. Weet je wel hoe groot de kans is dat je gaat vliegen of varen? Dat kan natuurlijk niet. Daarom doen we de onverlaten die ons aanzetten tot het verwerpelijke vliegen, varen, rijden en gokken in de ban. Je kan toch ook met een kano naar dat sprookjesachtige eiland?

Reclame voor roken is al een tijdje verboden. En dat roken niet goed voor je is, dat is inmiddels wel duidelijk. Het kost de samenleving veel geld. En toch paffen we nog te veel wat de overheid betreft. Geen reclame helpt onvoldoende, dus verhoogt de overheid de komende jaren op 1 april de accijns op pakjes tot een bedrag van € 10,- per pakje. Dus als we niet luisteren naar ‘geen reclame’, dan kan dat forse prijsstijgingen tot gevolg hebben.

En de Sint? Die is het betuttel helemaal zat. Nog even en dan gaan zijn chocoladeletters ook in de ban. Dan krijgt hij na het gedoe over de bedrijfskleding van zijn medewerkers ook de schuld van ontbossing, kinderarbeid en armoede. What the letter F? Hij heeft toch al een glutenvrije Piet? Sint heeft zich teruggetrokken in Madrid en zit met zijn benen omhoog, een sigaar en goed glas wijn voor de buis. Hij had haast om thuis te komen, want hij staat hoog in zijn voetbalpoule en Spanje speelde dinsdag tegen Marokko op het WK. En als Marokko wint, dan geldt er voor Nederland vaak een negatief reisadvies.

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie