Afbeelding
Wouter de Kleyn
column

Kleyne Lettertjes: Bommetje

Column

Weet je wat pas gevaarlijk is? Zwemmen in de Kromme Rijn! Dat is echt uitkijken geblazen. Voor je het weet word je meegevoerd door de verraderlijke stromingen en ben je ineens in Utrecht. En wat dacht je van de waterkwaliteit? De ziekte van Weil drijft op de loer. Wees vooral voorzichtig. Zwem niet met open wondjes, douche na afloop en drink geen Kromme Rijn anders beland je nog met een fikse koorts in bed. Maar dat alles staat niet in verhouding tot de allergevaarlijkste zwemplek van de Kromme Rijn. Dat is bij de Raadhuisbrug in Bunnik. Daar heb je naast het risico van ziekte en het gevaar van stromingen ook nog eens te maken met een levensbedreigende akoestiek.

Zwemmen bij de Raadhuisbrug. De meningen zijn verdeeld: bijna iedereen vindt het veilig, een paar vinden het gevaarlijk en een enkeling vindt het te luid. Reden genoeg om te handhaven. Een mooi groot bord ontsiert de locatie met niet mis te verstaan beeld. Er zwemmen mocht altijd al niet, maar met het bord grijpt de gemeente preventief in ‘na klachten van omwonenden over toenemende recreatie en geluidsoverlast’. Het zijn grote daden voor kleine ongemakken.

En nu is het bord zoek, het zwemverbord. Vandalen, trofeejagers of actievoerders hebben het bord ontvreemd. Alleen het zwemverbod, want je mag er nog steeds geen boot van de kant duwen. Het veelbesproken bord hangt nu vast te prijken in de GeRu van een Bunniks studentenhuis. Een mooie trofee, want zulke borden zie je niet veel langs de Kromme Rijn. Eigenlijk nergens. Maar niet getreurd, want een nieuwe is in de maak. Je wilt niet dat de burgers zich vergissen en er geen boot, maar zichzelf te water laten.

Je mocht er niet zwemmen toen er geen zwemverbodbord was. Toen kwam er een bord dat je er niet mag zwemmen. Nu het bord weg is, mag je er nog steeds niet zwemmen, maar om te benadrukken dat zwemmen daar niet mag, komt er snel weer een bord. Je mag dus echt niet zwemmen bij de Raadhuisbrug. Je kan maar niet luid en duidelijk zijn.

Ik begrijp het wel. Met het prachtige weer zoekt iedereen luidruchtig verkoeling en dat is ter plekke lastig handhaven. De burgemeester heeft geen tijd om daar, ingesmeerd en in zijn rode zwembroek, met een rode rescue can paraat, op een scheidsrechterstoel, de plaatselijke jeugd uit het water te fluiten. Jammer, want hij woont er vlakbij. Wacht eens. Het bord werd toch geplaatst ‘naar aanleiding van klachten van omwonenden’? Ach, wat doe ik nou? Ik zei nog zo, géén bommetje!

Wouter de Kleyn

advertentie