Inge Verhoef
Inge Verhoef Inge Verhoef
column

Raadspraat: Visie op de Kromme Rijn Bunnik

27 oktober 2020 om 09:57 Column Raadspraat

De Hoenderik is voor P21 geen makkelijk woningbouwproject. De kranten stond er vol van, en het was het gesprek van de dag tijdens de coronawandelingen langs de Kromme Rijn. Donderdagavond neemt de gemeenteraad een besluit, je kunt het debat live volgen via de website van de gemeente Bunnik.

De bouwlocatie ligt langs ons kroonjuweel, de Kromme Rijn. Wat heb ik er veel gelopen in de afgelopen maanden. Om goed te beseffen waar we het over hebben. Het is een prachtig en een belangrijk gebied voor Bunnik, in vele opzichten. 

We willen om die reden een zorgvuldige afweging maken. We hebben op initiatief van P21 experts, én voor- en tegenstanders gehoord, we hebben de onderliggende beleidsdocumenten keer op keer bestudeerd. We hebben alle argumenten uitgewisseld en afgewogen, want er spelen hier meerdere belangen door elkaar.

In het kort komt het neer op een afweging tussen bouwen om de nijpende woningnood tegen te gaan, voor diegenen die in onze mooie gemeente geen woning kunnen betalen, en het in zijn waarde laten en versterken van een prachtig open landschap en natuurgebied.

In het Open Huis van 8 oktober introduceerde ik de omkering van het proces: laten we dit gebied vanuit zijn unieke waarde beoordelen en eerst een visie maken, met elkaar. Wat willen we met dit gebied? Het gebied is gelegen op een oeverwal van de Kromme Rijn. Het ligt in het voormalig inundatiegebied van de nieuwe Hollandse Waterlinie. Er zijn zichtlijnen op het kasteel Cammingha en op de rivier. En het is genomineerd voor Unesco werelderfgoed. We moeten er zuinig op zijn.

In plaats van nu kaders te stellen voor woningbouw is een gebiedsvisie op dit stuk van de Kromme Rijn nodig. Inwoners en maatschappelijke organisaties participeren in het opstellen ervan. Dat sluit prachtig aan bij de Omgevingsvisie Kromme Rijn die er al ligt voor Odijk, Werkhoven en verder, en ook bij het werken volgens de nieuwe Omgevingswet dat dit jaar ook in Bunnik van start gaat. 

Wat kan er uit zo’n gebiedsvisie komen? Niks doen, meer recreatieve waarde, ontwikkeling van de natuur, aandacht voor behoud en herstel van het cultureel erfgoed en het landschap, of goed ingepaste woningbouw zijn mogelijke uitkomsten van zo’n gebiedsvisie. Waar het om gaat is dat we kijken naar de waarde van het gebied als geheel, en dat alle varianten op tafel komen zodat we ze naast elkaar kunnen beoordelen, in plaats van de enige variant (woningbouw plus natuur) die er nu ligt. 

Inge Verhoef

Fractievoorzitter P21

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie