Het notenlaantje waar Plan Hoenderik ingepland staat.
Het notenlaantje waar Plan Hoenderik ingepland staat. Kuun Jenniskens

Nog geen meerderheid voor kaders Plan Hoenderik

9 oktober 2020 om 08:00 Politiek

ODIJK De raad is verdeeld over het vaststellen van de kaders rondom Plan Hoenderik. Aan het einde van de discussie tijdens het Open Huis vanavond over dit onderwerp stonden CDA en P21 niet positief tegenover de kaders, terwijl De Liberalen en Bunniks Belang graag verder willen met het bouwplan. Samen hebben zij echter geen meerderheid. Op 29 oktober besluit de raad over de kaders.

door Agnes Corbeij

De kaders van Plan Hoenderik geven aan aan welke voorwaarden het plan van de ontwikkelaar moet voldoen om te mogen bouwen aan het einde van de Camminghalaan in Bunnik. Hier is heel veel over te doen geweest de afgelopen jaren, vanavond werden nog 2000 handtekeningen tegen de bouwplannen overhandigd aan de raad. In het kort omvat het plan de bouw van 65 woningen en de ontwikkeling van 8 hectare natuur, waar nu weiland is. Die natuur wordt openbaar toegankelijk. 

De kaders zijn geactualiseerd en die nieuwe kaders lagen nu voor. Voorafgaand aan de vergadering werden 2000 handtekeningen tegen de plannen overhandigd aan de raad. Het was een bijzondere avond, met veel harde woorden van P21-leden onderling. Maar ook de inhoud kwam vrij uitgebreid ter sprake. 

GROEN VERLIEZEN Tien insprekers leverden hun bijdrage aan de discussie. Behalve de ontwikkelaar en de architect, was er één bewoner voor de plannen. De andere zeven insprekers waren tegen. Allemaal waren ze bang juist groen gebied te verliezen in plaats van natuur te winnen. Rob Zakee wees de raad op een motie die zij zelf hadden aangenomen in 2018 waarin staat dat open en groen landschap behouden moest blijven. 

Marinette Mul is 25 jaar werkzaam als adviseur ruimtelijke ordening, milieu en water. Zij wees de raad erop dat er stappen worden overgeslagen in het proces. ,,De aangepaste kaders zijn heel strak. Als u hiermee akkoord gaat, gaat u impliciet akkoord met bouwen op deze plek. Laat u geen zand in de ogen strooien.” De heer Wals, bewoner van Bunnik, benoemde dat de Bunnikse groene ruimte rond Bunnik schaars is en dat er veel kantoorpanden leeg staan, waar ook woningen gerealiseerd kunnen worden.

NIET REALISTISCH Paulus Jansen uit Utrecht werkte jarenlang bij een bouwbedrijf en ook als wethouder met de portefeuille bouwen. Ook was hij directeur van de Woonbond, belangenvereniging voor huurders. Vanuit zijn expertise vertelde hij dat de sociale huurwoningen die in het plan staan, niet realistisch zijn. ,,De woningen krijgen al snel een hoge WOZ-waarde, waardoor de verhuurheffing zo hoog zal worden dat exploitatie onmogelijk wordt en de corporatie de woningen zal moeten verkopen. Dan ben je ze weer kwijt.”

Ook Jos ten Berg van Bunnik Let Op Uw Saeck sprak in. Hij voorspelde dat de provincie zal ingrijpen in deze zaak en verwees naar de gang van zaken rondom de tweede bedrijfswoning aan de Leemkolkweg in Werkhoven, waarvan de bouwvergunning werd vernietigd door de provincie. ,,Nog onlangs heeft de gemeente moeten ervaren dat ze, omdat ze bij een vergunningverlening de provinciale regels (PRV) niet had gevolgd de vergunning ongeldig was naar het oordeel van de Raad van State. Bij dit project is dit ook het geval.” 

Alleen Henny Mourits was positief over de plannen. ,,Er is woningnood, in dit plan zit 8 hectare natuurontwikkeling, dat is mooi. Ik stoor me aan de negativiteit van dorpsgenoten. Elk bouwplan levert tegenwoordig een actiegroep op.”

BESLUIT RAAD Wethouder Ali Dekker begon de avond met de opmerking dat de gemeenteraad zich al in 2011 had uitgesproken voor deze bouwplannen. ,,De vraag die nu voorligt is eigenlijk of de raad nu wel of geen ontwikkeling wil in dit gebied. Maar die vraag is in 2011 ook al beantwoord. Ik vraag de raad om duidelijkheid, voor de ontwikkelaar en voor heel Bunnik.”

Daar was Leny Visser, fractievoorzitter van het CDA, het absoluut mee oneens. ,,De raad heeft nooit een besluit genomen. We zijn geïnformeerd en we hebben er een enkele keer over gesproken, maar er is nooit een raadsbesluit geweest.” 

Arie Viskil ging hier fel tegenin. ,,Er is een informatienota geweest. Als we het niet eens waren geweest met de plannen, hadden we dat aan kunnen geven en hadden we erover kunnen beslissen. Als wij niks roepen, gaat het college natuurlijk door op de ingeslagen weg. Daarmee zijn verwachtingen bij de ontwikkelaar geschapen. Dan kunnen we niet nu nog eens zeggen dat we het er niet mee eens zijn.”     

MAKKELIJK Ali Dekker sloot hierbij aan: ,,Om nu te zeggen dat dit geen plan is van de raad is wel erg makkelijk. De kaders zijn eerder besproken. U kunt nu niet zeggen dat u van niks wist.” Visser: ,,Ik neem ook geen afstand van het plan, maar we hebben er nooit een besluit over genomen. Als de ontwikkelaar het zes jaar naast zich neer kan leggen, zie ik niet in waarom wij nu niet, met voortschrijdend inzicht, nee zouden zeggen tegen de plannen.”

Want dat is wat het CDA zou willen doen. ,,Tien jaar geleden was dit misschien een goed plan, maar de tijd heeft ons ingehaald en er gelden nu andere waarden.”  

PROCES OMKEREN Inge Verhoef, fractievoorzitter van P21, stelde voor om het onderwerp helemaal niet te behandelen. ,,Laten we eerst kijken wat de waarde van het gebied precies is en dan bekijken of daar een ontwikkeling in past.” Ze stelde daarbij voor het proces om te keren. Ali Dekker was daar fel op tegen. ,,Dit project kent een lange geschiedenis. We hechten waarde aan bestuurlijke continuïteit. Als je anders gaat besluiten dan je tot nu toe hebt laten geloven, moet je dat heel goed kunnen beargumenteren.”

Thies van den Berg, woordvoerder voor De Liberalen, wilde de kaders wel goedkeuren, net als Arie Viskil van Bunniks Belang. Van den Berg: ,,Tijdens de expertmeeting werd gezegd dat Bunnik ‘goud in handen heeft’ met dit stukje natuur. Dit kleinschalige project doet een bijdrage aan dat goud. Door een klein aantal woningen te bouwen, krijgen we de kans een stuk agrarische grond tot echte natuur te ontwikkelen die voor iedereen toegankelijk zal zijn. Dat is een positieve verandering.”  

De raad zal op 29 oktober besluiten of ze akkoord kan gaan met de kaders zoals opgesteld door het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie