Wouter de Kleyn.
Wouter de Kleyn. Wouter de Kleyn

Kleyne Lettertjes: Wat ALS…

27 maart 2024 om 11:30 Column Kleyne Lettertjes

Wat als je ALS hebt? Dan klinkt ‘tijd voor een feestje’ best tegenstrijdig. Klopt, maar niet als je Frank Bos heet. Frank heeft ALS en zijn gezondheid gaat achteruit. Geen tijd te verliezen. En dus gingen in Bunnik afgelopen zaterdag de dansschoenen aan, op zijn initiatief. Een waar dorpsfeest. Welkom in de feesttent, al heet die in Bunnik De Landgoederij. De muziek liep in rap tempo op van funky electronic, naar club & dance tot stampende hardtrance. Je weet wel; die muziek waarbij de beat relatief zwaar is en snel en er is iets minder sprake van nadruk op melodieën dan bij gewone trance, maar wel met grote breaks met lange synths en ruimtelijke effecten. Je moet ervan houden. Zoals Frank.

Frank Bos is op een missie. Nee, geen ‘trancemissie’ om mensen aan het dansen te krijgen, maar om als ambassadeur om meer aandacht voor ALS te vragen en om veel geld op te halen voor onderzoek, zodat deze ziekte geen gave dorpsgenoten meer van ons afpakt, zoals onze schoenhersteller John Elbertse vorig jaar. De opbrengst van Vroeg Pieken gaat grotendeels naar ALS. Resultaat; een uitverkocht huis want Bunnikers helpen graag, zeker op deze manier. De gegoeden kwamen keihard dansen tegen ALS. Vooruitlopend op het dansfestijn liet Frank de bezoekers weten hoe het met hem gaat. Dat zijn situatie verslechterd is geen oproep voor medelijden, in tegendeel, in een paar nuchtere regels geeft hij een update zodat de bezoekers ‘dat gesprek zaterdag overslaan en proosten op het leven’.

Frank heeft een stevige ambitie als het om fondsenwerving gaat. Een kwart miljoen is zijn doel. En hij is al stevig op weg. Met hulp van vrienden, familie en dorpsgenoten haalt hij waardevol geld op en maken ze dierbare herinneringen. Het hockeyelftal dat hij trainde deed mee aan de Sunshine Walk en SV Odijk en Bunnik ’73 voetbalden ook al een mooi bedrag bij elkaar. Als klap op de vuurpijl gaat Frank op 13 juni met een heel peloton Frank’s PedALS hoog pieken op de Mont Ventoux.

Zaterdag gingen alle voetjes van de vloer, voor Frank en tegen ALS. Hoewel de enige van wie de voetjes écht van de vloer bleven, was Frank. Hij reed rond in een elektrische rolstoel. En ondanks dat de aanleiding voor het feest zwaar is, lag zaterdag de nadruk op melodieën, grootse vriendschappen en het goede doel. Daar moet je wel van houden. Net als Frank. De man waar het om draaide draaide in het rond, een grote lach op zijn gezicht.

Wouter de Kleyn

P.S. Wat ALS je wilt bijdragen? Dat kan:

https://shorturl.at/sNO18

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie