Afbeelding
Wouter de Kleyn

Kleyne Lettertjes: Steigeren

28 februari 2024 om 15:30 Overig Kleyne Lettertjes

De aanlegplek bij de Raadhuisbrug is niet meer. Een onverwacht bommetje van de gemeente en het Hoogheemraadschap. Het aanlegsteigertje is verdwenen. Wat rest is een dikke stronk om er zeker van te zijn dat we er niet onbedoeld gaan zwemmen, suppen of duiken. Gelukkig maar, want het ging al veel te lang maar net goed. Bij de Raadhuisbrug stroomt namelijk geen zwemwater en decibellen klinken daar veel harder, aldus gemeente, hoogheemraadschap en omwonenden.

Een steiger? Nee joh, die was niet voor ons Bunnikers en zeker niet voor de leuk. Een exclusieve plek voor het hoogheemraadschap, maar die vergat om het op mooie dagen ‘af te leggen’ met een saaie handdoek. Laten we een aanlandplek om boten te water te laten en om onderhoud te plegen vooral niet verwarren met een leuke plek voor kinderen om te recreëren. Die moeten beter weten. Een kano te water laten? Op een sup stappen? Van de kant springen? Dat is dan niet de bedoeling hoor - sinds 2015.

Het hoogheemraadschap, omwonenden en de gemeente zijn al 9 jaar de dupe van een ‘onbedoelde recreatieve’ functie van de plek bij de Raadhuisbrug. Dat klinkt tegenstrijdig en kinderachtig. ‘Hee, hou eens op. Die steiger is er niet voor de lol. Niet aankomen, alleen naar kijken!’ Gedaan met al die luidruchtige suppers! En zwemmen, dat kan ook elders dan op deze logische plek.

De steiger is weg. Opdracht van de gemeente, met akkoord van het Hoogheemraadschap en onder gejuich van omwonenden. Waterkwaliteit, onderhoud, vergunning, overlast en handhaving worden als reden voor de sloop opgevoerd. ‘De noodzaak tot onderhoud en handhavingsverzoeken hebben ertoe geleid dat de vlonder verwijderd is.’ Een vlonder waar eigenlijk helemaal geen vergunning voor was. Hoe kan dat nou? En de waterkwaliteit blijkt ook ineens een probleem. Wat erg, dan hebben wij al die tijd genoten van een plek die er nooit mocht zijn. Foei! Er komt een hulplijn voor Bunnikers met wroeging.

Wat kon, kan niet meer. De plaatselijke horeca mist een toeristische landingsplaats en de plaatselijk jeugd een lanceerplek. Vanaf de Raadhuisbrug kijken gemeente, het Hoogheemraadschap en omwonenden tevreden naar het kabbelende water. Geen lachende kinderen, geen gepeddel en geen gespetter. Alle onbedoelde recreantjes zijn weg. Die zitten thuis achter schermen. Maar goed ook, want in Bunnik kom je voor de rust. Daar ga je toch van steigeren?

Wouter de Kleyn

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie