Wheel of Life
Wheel of Life Peter Cox

Unieke werken van kunstenaar Madelon Hooykaas in Landhuis Oud Amelisweerd

21 september 2023 om 09:30 Exposities

BUNNIK Van 24 september tot en met 12 november zijn de unieke werken van Madelon Hooykaas te bewonderen: Wheel of Life, Echo, Resonance en tevens de eerste vertoning van de video Rhizome (2023) in Landhuis Oud Amelisweerd. Gelijktijdig verschijnt bij uitgeverij Jap Sam Books de monografie The Artist as Explorer over het oeuvre van Madelon Hooykaas.

Madelon Hooykaas (Maartensdijk, 1942) is beeldend kunstenaar, fotograaf en filmmaker. In haar recente installatie en video’s vormt de ecologie haar uitgangspunt. Zij heeft in haar lange carrière een persoonlijke beeldtaal van de natuur ontwikkeld die vaak gekenmerkt wordt door licht, schaduw en reflectie.

Zij verkent in de werken Wheel of Life, Echo en Resonance het principe van de radar en het nachtelijke vliegen van de vleermuizen. Ook in en om Landgoed Oud Amelisweerd maken vleermuizen deel uit van de nachtdieren. Gefascineerd door de ondergrondse communicatie van bomen creëerde ze haar meest recente videowerk Rhizome. Haar werken kunnen zowel stilte als vragen oproepen. Zij combineert hedendaagse digitale technologie met haar persoonlijke poëtische beeldtaal en maakt veelal haar eigen soundscapes en soundtracks.

Ieder werk is een verkenning van hoe het menselijke en bovenmenselijke met elkaar verbonden zijn. De werken van Madelon Hooykaas maken zichtbaar en voelbaar wat aanwezig is, maar niet altijd tastbaar. Haar installaties en video’s nodigen uit om meerdere malen gezien te worden en zo de diepere lagen te ervaren.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht.

Stichting Landhuis Oud Amelisweerd is een initiatief van Stadsherstel Utrecht. Stichting Landhuis Oud Amelisweerd zorgt voor de publieke toegankelijkheid van dit unieke rijksmonument en bouwt samen met Utrechtse makers en instellingen aan een interessante programmering op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis.

Entree van Landhuis Oud Amelisweerd is op donatie. Meer informatie is te vinden via landhuisoudamelisweerd.nl. Open op woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Resonance
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie