Amie Dicke, Open Book (2017).
Amie Dicke, Open Book (2017). Oud Amelisweerd

Hedendaagse kunst in Oud Amelisweerd

28 april 2022 om 14:30 Kunst & cultuur

BUNNIK Van 2022 tot en met 2026 organiseert het Centraal Museum twee keer per jaar tentoonstellingen in Oud Amelisweerd. Deze prachtige buitenplaats vormt vijf jaar lang, van het voorjaar tot het najaar, het decor voor een expositie van een gerenommeerde Nederlandse hedendaagse kunstenaar. 

,,Op de eerste verdieping van het landhuis brengen we tentoonstellingen waarin de kracht van kunst leidend is: ‘artist-driven’. Dit betekent dat elke kunstenaar een open podium krijgt om werk en wensen te presenteren in wisselwerking met de historische kamers. Zo hopen we een experimentele bijdrage te leveren aan de culturele invulling van deze historische buitenplaats”, aldus Lotte Walrave, directeur van Landhuis Oud Amelisweerd.

Het Centraal Museum kent een lange geschiedenis met Oud Amelisweerd. Al in de jaren tachtig organiseerde het museum voor het eerst exposities in het landhuis. Door deze nieuwe reeks van tentoonstellingen willen we opnieuw bijdragen aan de buitenplaats en dit Utrechtse erfgoed levend houden. We hopen zowel de kunstliefhebber als de parkbezoeker een bijzondere ervaring te geven.

AMIE DICKE Op 16 april opende de expositie van Amie Dicke (1978). Dicke bewerkt foto’s uit modetijdschriften, krantenknipsels en kunstboeken. Vanuit haar fascinatie voor de mode-industrie levert ze commentaar op de heersende schoonheidsidealen die gelden voor vrouwen. In de afgelopen jaren ontwikkelde Dicke verschillende technieken om beelden te bewerken: ze schuurt delen weg, snijdt ze in of bedekt ze met inkt of make-up. Zo laat Dicke je opnieuw naar een beeld kijken. In deze tentoonstelling komt een selectie werken uit de afgelopen twintig jaar samen, die in dialoog gaat met de historische binnenruimtes van het landhuis.

MARIJKE VAN WARMERDAM In september volgt een expositie van Marijke van Warmerdam. Van Warmerdam verbleef vanaf 2017 voor langere tijd in Rome, waarbij ze de stad op karakteristieke wijze vastlegde met haar camera. In de beelden van de stad is de invloed van de 16de-eeuwse cultuur goed terug te zien: de tijd van de caravaggisten, die ook veel betekenis heeft gehad voor de collectie van het Centraal Museum. De videobeelden worden als een loop op verschillende schermen in de historische kamers van het landhuis getoond, waardoor er een prikkelend parcours ontstaat.

Stichting Landhuis Oud Amelisweerd is een initiatief van Stadsherstel Utrecht. Stadsherstel Utrecht zorgt voor de publieke toegankelijkheid van dit unieke rijksmonument en bouwt samen met Utrechtse instellingen aan een interessante programmering op het gebied van kunst, wetenschap en geschiedenis.

De vijfjarige programmering van het Centraal Museum in Oud Amelisweerd is mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de Hartwig Art Foundation.

Kijk ook op www.landhuisoudamelisweerd.nl.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie