Afbeelding
RTV Utrecht/Peter Huting

Ministerie gaat toch verder met plannen voor verbreding A27 Amelisweerd

31 maart 2022 om 08:15 Verkeer en vervoer

UTRECHT Het ministerie van Infrastructuur gaat toch verder met het proces om de A27 bij het Utrechtse Amelisweerd te verbreden. Dat heeft minister Mark Harbers aan de Tweede Kamer laten weten.

De besluitvorming over de omstreden verbreding was op pauze gezet, zodat partijen uit de regio met alternatieven konden komen. Maar die alternatieve plannen voldeden volgens een externe commissie niet aan de eisen voor onder meer verkeersveiligheid, laat een ministeriewoordvoerder weten.

Het Rijk zet daarom de verbredingsplannen door, omdat het niet wil dat de huidige fileproblemen groter worden. Eerst past het ministerie de stikstofberekening aan, zodat die voldoet aan de eerder aangescherpte regels daarvoor. Vervolgens moet de Raad van State oordelen of het project door kan gaan. Daarna volgt de aanbesteding. ,,De schop zal daarom niet direct in de grond gaan”, schrijft Harbers. Als alternatieven zich toch nog aandienen, dan kan het plan alsnog worden aangepast, aldus de minister.

Het project roept veel weerstand op in de omgeving. Voor de verbreding moeten honderden bomen uit het historische bos worden gekapt. Zowel de gemeenteraad van Utrecht als de provincie zijn daartegen. De regionale besturen willen een snelheidsverlaging bij Amelisweerd, zodat verbreding niet nodig is. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma was eerder “ontzettend blij” dat de optie voor alternatieven in het regeerakkoord staat.

REACTIES De gemeente en provincie Utrecht laten nu in een schriftelijke reactie weten: ,,We herkennen in de Kamerbrief de lijn van het regeerakkoord: de regio is aan zet om een alternatief voor de Ring Utrecht te maken. Daar zijn we inmiddels volop mee aan de slag en we hebben er vertrouwen in tot een goede oplossing te komen. Het alternatief zal uitgaan van de ‘bestaande bak’ van de A27, in plaats van verbreding daarvan. We gaan het plan bovendien afstemmen met de woningbouwplannen en de ontwikkeling van het OV-netwerk, zodat we de bereikbaarheid en leefbaarheid van Utrecht versterken.”

Jan Korff de Gidts van de Vrienden van Amelisweerd is “uitermate verbaasd” over het besluit. Hij wijst erop dat natuurbeschermers, gemeente en provincie nog druk bezig zijn met het alternatief. Hij snapt daarom niet hoe Harbers kan zeggen dat regionale plannen niet voldeden aan verkeersveiligheidseisen.

In het regeerakkoord heeft de coalitie opgenomen dat de al tientallen jaren omstreden verbreding van de A27 niet door zal gaan als de regio met een goede oplossing komt waarvoor geen wegverbreding nodig is. Dat plan is nog niet klaar, aldus de Vrienden van Amelisweerd. ,,Het kan toch niet zo zijn dat een ministerie over het regeerakkoord van het kabinet heen gaat?”, vindt Korff de Gidts. ,,Dit is weer een typisch voorbeeld van het gebrek van standvastigheid.”

Volgens een woordvoerster van het ministerie gaat het besluit niet in tegen het regeerakkoord, maar leidt de tekst van het akkoord tot veel vragen. Met deze brief wil het ministerie duidelijkheid geven. Ook wordt gewezen op het belang van bereikbaarheid, woningbouw en verkeersveiligheid. Daarom wordt de procedure voortgezet terwijl de regio aan het alternatief werkt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie