Afbeelding
RTV Utrecht

Tientallen mensen de boom in tijdens klimtrainingen Amelisweerd: ‘Bosbezetting laatste redmiddel’

19 april 2022 om 10:45 Overig

UTRECHT Tientallen nieuwe gezichten ziet Els Rijke zondag bij een speciale klimcursus in het bos van Amelisweerd. Rijke is van de actiegroep ‘Amelisweerd niet geasfalteerd’ en zet zich al jaren in tegen bomenkap. ,,Het leek er vorig jaar even op dat het bos veilig was. Maar een paar weken geleden heeft minister Harbers toch gezegd dat hij de verbreding van de A27 verder wil onderzoeken. Dus daarom staan wij meteen weer paraat om het bos te beschermen.”

Eén van de manieren waarop de actievoerders dat doen is door letterlijk in de bomen te gaan zitten. Maar dan moet je wel goed weten hoe je dat moet doen. Vandaar dus de cursus ‘De boom in!’. Els is blij om te zien dat er veel animo voor is. ,,Het zijn allemaal mensen die eventueel de bomen hier willen beschermen met hun lichaam. In de bomen klimmen is een heel directe manier om de boom te behouden van de kap.” Toch benadrukt Els dat het actievoeren ín de boom slechts één van hun acties is. ,,Je hebt natuurlijk ook de juridische weg en daar zijn mensen mee bezig. Je kunt brieven schrijven, je kunt lobbyen bij de minister.” 

STRESSVOL In twee uur tijd leer je in ieder geval de boom veilig in en uit te klimmen. Activist ‘Sloddervos’ is een van de instructeurs. ,,Je moet er vooral rekening mee houden dat je ieder moment in paniek kunt raken en dan is het belangrijk dat je niet valt.” Want hij weet uit ervaring dat het actievoeren op grote hoogte heel stressvol kan zijn. ,,Ik heb in het Sterrebos in Limburg ook actiegevoerd. Dat is helaas wel gekapt.”Maar al heb je geen ambities om tijdens een actie urenlang in een boom te zitten, dan is de cursus toch nuttig. Sloddervos: “Je kan het ook gebruiken om op hoogte banners op te hangen.”

BROEDSEZOEN Het is broedseizoen en dat is ook volgens de actievoerders ‘niet het beste moment’. Maar de berichten uit de politiek maken dat ze paraat willen staan voor een mogelijke actie. ,,We doen voorzichtig en hebben goed gekeken of er in de bomen geen vogels zitten te broeden en de bomen staan langs het pad en de snelweg. We zorgen ook dat we niets beschadigen en de natuur zo min mogelijk verstoren.”

John Visser uit Vianen heeft de bomenklimcursus al eens gevolgd en komt hier voor een ‘opfriscursus’. ,,Ik rij elke dag over de A27 en het is zonde als dat stuk bos verdwijnt. Er wordt al genoeg gekapt, het moet stoppen.”

Maar helemaal klaar voor een klimactie is John nog niet. Bij het maken van een knoop - ‘de rups’ - heeft hij toch nog wel wat hulp van Sloddervos nodig. Sloddervos: “Volgens mij heb je één keer het touw verkeerd er onderdoor gehaald.” Maar John kan er wel om lachen. “Het voelt nog een beetje kansloos, ik pak wel gewoon een ladder, hahaha...”Actievoerders zetten zich al jaren in tegen de bomenkap bij Amelisweerd.© RTV Utrecht / Caroline GeijsmanEen volgend moment om de geleerde klimvaardigheden toe te passen is er nog niet, vertelt Els Rijke. “We gaan niet ineens dit bos nu bezetten. Maar als er concreet aanstalten wordt gemaakt om dit bos te kappen, dan gaan wij wel de bomen in en willen we het bos op die manier beschermen.”

(Bron: RTV Utrecht)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie