Maarten Divendal
Maarten Divendal Wikipedia

Maarten Divendal informateur in de gemeente Bunnik

24 maart 2022 om 19:00 Politiek

Odijk De gemeente meldt in een persbericht dat Maarten Divendal door P21 is voorgedragen als informateur. Divendal was eerder zes jaar wethouder in de gemeente Haarlem en is sinds 2011 burgemeester van de Ronde Venen en tevens voorzitter van de afdeling VNG Utrecht. Deze week start hij met de eerste gesprekken om de mogelijkheden te verkennen voor het vormen van een coalitie. 

De opdracht aan de informateur is op zoek te gaan naar „de mogelijkheden voor de vorming van een stabiele coalitie of een raadsbreed akkoord, waarbij het college van B&W kan rekenen op brede steun in de raad”. De informateur spreekt met alle vier de partijen. Hij brengt advies uit „over de partijen om de coalitieonderhandelingen mee te starten”. 

RAADSBREED AKKOORD? Het zogenoemde ‘raadsakkoord’ is een akkoord dat door alle partijen wordt overeengekomen, in tegenstelling tot het klassieke coalitieakkoord. Daarbij is er geen vaste coalitie en oppositie, maar is er ruimte voor wisselende meerderheden, afhankelijk van het onderwerp. Veel gemeenten hebben hier al ervaring mee opgedaan. Tijdens het het ‘duidingsdebat’ van maandag 21 maart gaf Ali Dekker aan dat D66 een raadsakkoord uitsluit. Desondanks is het onderzoeken van de mogelijkheid van zo’n akkoord toch onderdeel van de opdracht van de informateur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie