Schutters zijn hechte club

6 juli 2016 om 00:00 Sport

BUNNIK Jos Feijen uit Vleuten is sinds 1982 lid van de Krommerijnschutters in Bunnik. Rob Canten uit Utrecht zelfs sinds 1972. Al die jaren zijn beide heren elke dinsdagavond aanwezig bij de schietavond. Jos is al 27 jaar penningmeester en ook Rob heeft al jaren verschillende bestuursfuncties. Jos: "Hij is de joker van de vereniging, overal inzetbaar."

Agnes Corbeij

De Krommerijnschutters werden opgericht in 1958 en tot 1982 was de club gevestigd bij jongerenvereniging Yumbo, toen nog in het centrum van Bunnik. Rob: "In 1982 verhuisden we hier naartoe, de oude voetbalkantine van Bunnik '73. We zaten hier samen met de duivensportvereniging en drumfanfare Victoria."

SLAGPEN De duivensportvereniging is inmiddels opgeheven en Victoria zit al jaren in de Schoudermantel, dus de 'Slagpen', zoals dit gebouw heet, wordt nu alleen gebruikt door de schutters. "We hebben het gebruiksrecht tot 2042. Het is een prima plek. We hebben een mooie schietbaan en een gezellige bar."

De schietsport is wel veranderd in al die jaren. Rob: "Vroeger schoten we nog elke week competitie, gingen we door het hele regio bij andere clubs op bezoek. Benschop, Worden, Lopik, Zeist, 's Graveland. In Lopik kwam dan zo'n groep boeren binnen op klompen. 'Zo, even schieten. Dan gaan we verder met maaien.' Zo ging dat."

IMAGO De laatste jaren is het imago van de schietsport flink verslechterd. Jos: "Zeker sinds dat schietincident in Alphen aan de Rijn. (red.: Op 9 april 2011 schoot een man vijf mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof. Zeventien mensen raakten gewond. De dader was lid van een schietsportvereniging.) Er wordt anders tegen de sport aan gekeken."

Onterecht, volgens Jos en Rob. Rob: "Het is een hele veilige sport. In die veertig jaren dat ik schiet, is er nooit iets voorgevallen. Na de voetbalzaterdag ligt de EHBO-post vol met mensen met blessures. En dan heb ik het nog niet eens over het geweld op en naast het veld."

SOCIAAL Ook heeft de vereniging een sociale functie. Jos: "We hebben twintig leden, waarvan één vrouw. We kennen elkaar allemaal door en door. Soms zie je meteen als iemand binnen komt dat hij ergens mee zit. Dan gaat hij aan de bar zitten en komt het verhaal eruit. Af en toe ben ik net maatschappelijk werker."

Niet eens alle leden lopen daadwerkelijk door naar de schietbaan. "Er zijn er ook die lekker aan de bar blijven zitten, een kaartspel doen of biljarten. Ze komen voor de gezelligheid." Er zijn zes schietbanen, drie voor geweer en drie voor pistool. Rob: "Het is een individuele concentratiesport, als het niet goed gaat, ligt het echt aan jezelf, je kunt geen medespeler of tegenstander de schuld geven. Je schiet tegen jezelf."

De vereniging is nog op zoek naar nieuwe leden. Jos: "Iedereen kan leren schieten, op zijn eigen niveau." Geïnteresseerden kunnen bellen met Jan Koenders op 030-2285552. De website gaat binnenkort online: www.krommerijnschutters.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie