Uitslag enquête snippergroen

25 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Gros wil verkoop terugdraaien

ODIJK In de gemeente sluimert sinds het voorjaar een discussie, waardoor op buurt-en straatniveau mensen soms tegenover elkaar zijn komen te staan. Dit bleek opnieuw voorafgaand aan de raadsvergadering, waarbij voor-en tegenstanders van de verkoop van snippergroen aan het woord kwamen. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp maakte, om te voorkomen dat de gemoederen te hoog zouden oplopen, vooraf de afspraak dat er niet op elkaar mocht worden gereageerd.

Kuun Jenniskens

De kwestie 'snippergroen' gaat over stroken openbaar groen die de gemeente wil verkopen - of soms al heeft verkocht- zodat inwoners hun tuin kunnen vergroten, ooit bedoeld als bezuinigingsoperatie. Na grote tegenstand is de verkoop bevroren tot er een nieuw bestemmingsplan is dat de openbare gronden omzet naar tuingrond. Bewoners van de Koekoeksbloem in Odijk hebben deze situatie niet afgewacht en hun tuinen al vergroot.

In een vol gemeentehuis presenteerde Gerard Ruis namens de groep 'Snippergroenkanniet', de uitkomsten van de enquête die de groep had uitgeschreven.

Van de 502 stemmen die zijn uitgebracht, zijn uiteindelijk 462 stemmen geldig bevonden (dat is 20 procent van de bevolking). Hiervan willen 405 mensen dat de verkoop van snippergroen wordt gestaakt. Dat is 87,7 procent. Daarbij zijn zelfs 373 mensen van mening dat de verkoop helemaal moet worden teruggedraaid. Een percentage van 12,3 procent stemde voor, het gros van deze mensen wil de verkoop niet terugdraaien.

Tegenover de opvatting 'contract is contract' zei Gerard Ruis: "Maar ook een bestemmingsplan is een contract met de gemeente. Je zou toch zeggen dat er eerst een democratische procedure moet zijn, voordat er sprake kan zijn van een overeenkomst met particulieren." Daarom sprak hij van 'illegaal verkregen grond'. "Zolang er geen spade in de grond is gezet, kan deze dwaling ongedaan gemaakt worden. Het is tegen de wens van de bevolking." Ruis merkte op dat de afweging die de gemeenteraad gaat maken rondom het bestemmingsplan, steeds belangrijk gaat worden. Hij verwacht een stroom aan bezwaarschriften tegen het bestemmingsplan dat het college vanaf 30 januari ter inzage legt.

Vervolgens nam Peter Spanjers het woord namens 'verkoop snippergroen doen'. Hij noemde de enquête niet objectief. "De negatieve aspecten worden erg overdreven. Wij hebben als kopers ook een belang." Op zich zei Spanjers de commotie rondom het Eikenpad in Bunnik wel te begrijpen. Maar hij vond het te ver doorschieten als ook de verkopen in Odijk en Werkhoven moeten worden teruggedraaid.

Wethouder Rob Zakee (P21) nam kort het woord en zei dat het college nu eerst het bestemmingsplan in procedure neemt: "Iedereen kan een zienswijze indienen en op basis daarvan kan de gemeenteraad vervolgens een besluit nemen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie