Groene autotunnel in gebruik

30 december 2015 om 00:00 Algemeen

Tijdens een feestelijke bijeenkomst is donderdag 17 december de tunnel officieel geopend. Met een enorme schaar mochten wethouder Rob Zakee, regiodirecteur Prorail Kees de Vries en directeur van aannemersbedrijf De Koning, Dirk-Jan Teeuw, het lint doorknippen. Dit gebeurde onder grote belangstelling van omwonenden en de mensen die aan de bouw hebben meegewerkt. Popkoor Bunnik zong hierbij het speciaal door Frank van den Broek geschreven lied 'Als het galmt/de tunnelvisionair' afgeleid van 'Als het golft' van De Dijk.

Patrick Buck, directeur Projecten Prorail vertelde trots te zijn op deze prachtige tunnel. "We hebben kunnen bouwen in goede relatie met de omgeving. De bewoners zijn er bij betrokken en we hebben hen zo goed mogelijk geïnformeerd over het wat, wanneer en de hinder. De tunnel levert een belangrijke bijdrage aan de veiligheid. Ieder jaar komen zo'n tien tot vijftien mensen om het leven bij spoorwegovergangen. Wij zijn dus blij met tunnels." In februari 2014 werd het convenant ondertekend met aannemersbedrijf De Koning en de gemeente Bunnik. Het is een duurzaam bouwproject, met veel 'groene' elementen. De LED-verlichting, het gebruik van groene stroom en hergebruikt beton leveren een bijdrage aan een duurzame toekomst. Daarnaast is er een bijenhotel geplaatst en in het nieuwe geluidsscherm kunnen kleine dieren schuilen. De milieubelasting van de bouw kon met 25 procent worden gereduceerd.

Voorafgaand aan de officiële opening liet wethouder Rob Zakee weten heel blij te zijn met deze tunnel. "Het ontlast het verkeer, het is duurzaam gebouwd, een topprestatie!" Hierbij haalde hij de woorden aan van Patrick Buck van Prorail: "een goede overweg is geen overweg." De wethouder was zeer tevreden over de samenwerking met Prorail en het aannemersbedrijf. Dirk-Jan Teeuw van De Koning liet weten een trotse directeur te zijn. Als grootste uitdaging noemde hij de planning, waarbij onder andere rekening moet worden gehouden met een weekend waarin de treinen niet rijden. Komend jaar zullen twee tunnels gerealiseerd zijn, rond juni zal de fietsers/voetgangerstunnel ook geopend zijn met toegang naar het station via een lift en trappen. Kees de Vries van Prorail: "maar er zijn meer spoorwegovergangen in Bunnik en wij gaan graag met de gemeente in gesprek voor oplossingen." Buurtbewoners Edsel Brandsen woont aan de Provinciale weg en sprak zijn waardering uit. Hij loofde de manier waarop direct respons kwam bij klachten. "Er was heel veel zand en voor ons leek het alsof dit van plek naar plek verplaatst werd. Wij zijn tevreden met het dijkje dat is aangelegd om het lawaai te reduceren en hopen dat met het plaatsen van het bijenhotel we geen last meer hebben van wespen."

Met het doorknippen van het lint werd de tunnel officieel geopend en konden de genodigden door de tunnel wandelen. (AvV)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie