Winny Toersen (De Liberalen) bij het kunstwerk van Jits Bakker
Winny Toersen (De Liberalen) bij het kunstwerk van Jits Bakker Kuun Jenniskens

Beelden Rhijnhaeghe gaan in opslag

14 juli 2020 om 08:00 Kunst

BUNNIK De twee bronzen beelden van Rhijnhaeghe komen zeer waarschijnlijk terug op dat terrein, als de nieuwbouw is afgerond. Dit meldde wethouder Heijmerink tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag. De eigenaar wil ze niet aan de gemeente verkopen, maar wel in bruikleen geven. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

door Agnes Corbeij

De gemeente heeft geprobeerd de beelden te kopen, maar de eigenaar, familie Swinkels, wil ze niet kwijt. Ze wil de beelden wel aan de gemeente in bruikleen geven, als er garantie is dat er goed op gepast wordt. Heijmerink legde dat verder niet uit, maar gaf wel aan dat het 'complex' is en dat naar oplossingen gezocht wordt. Vorig jaar stelde Winny Toersen van De Liberalen al vragen over een van de twee beelden, met de naam Spelende Kinderen van Jits Bakker. Wethouder Heijmerink sprak nu over twee beelden. 

Toersen vroeg donderdag weer of dit beeld tijdens de sloop en bouw elders zou kunnen staan. Dat is ook de wens van de wijkvereniging, zo stelde zij. Heijmerink antwoordde daarop dat dit niet kon, in verband met de voorwaarden die de familie stelt. ,,Een van de voorwaarden is dat de beelden op dezelfde plek, of in elk geval in het gebied van Rhijnhaeghe blijven. Om te voorkomen dat ze beschadigd worden, gaan ze in opslag. We weten nog niet precies waar en wanneer. Ondertussen zoeken we naar een oplossing om de beelden terug te kunnen zetten, onder de voorwaarden van de familie."  

Op dit moment wordt asbest verwijderd uit het gebouw, vanaf 24 augustus zal het gebouw echt plat gegooid worden, aldus aannemer Schutte Bouw. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie