Frans Pouw gelooft niet in 'doemdenkerij'
Frans Pouw gelooft niet in 'doemdenkerij' Frans Pouw

P21 en De Liberalen tegenover elkaar in klimaatdebat

4 juli 2020 om 10:00 Politiek

ODIJK De gemeenteraad van Bunnik is donderdagavond akkoord gegaan met de Regionale Energie Strategie. Opvallend genoeg was het coalitiepartij De Liberalen die de hoeveelheid energie die duurzaam opgewekt moet worden volgens de RES ‘aan de hoge kant’. Daarmee staat de partij pal tegenover coalitiepartner P21, die het bod eerder te laag vindt.  

door Agnes Corbeij

De Regionale Energie Strategie (RES) is de regionale vertaling van het nationale klimaatakkoord, waarin staat dat Nederland een bepaalde hoeveelheid duurzame energie moet gaan opwekken. In 30 regio’s worden de plannen uitgewerkt. In de concept RES staat het bod gemeld van 1,8 TWh, wat neerkomt op een zesde deel van de gebruikte hoeveelheid energie in onze regio. 

Wethouder Paul Heijmerink sprak duidelijke taal. ,,Over 50 jaar hebben we een enorme crisis. Dan kijken we terug op vandaag de dag en zouden we willen dat de coronacrisis terugkwam. Het is mooi dat we een klimaatakkoord hebben, maar het is te laat.”

DOEMDENKERS Frans Pouw van De Liberalen wilde niet meegaan in dit scenario. ,,Wij zijn niet van die doemdenkers.” Hij vond het bod van 1,8 TWh dan ook ‘aan de hoge kant’. 

Heijmerink wilde daar niks van horen. ,,Dat vind ik heel apart. De doelen in de RES zijn lager dan de doelen die wij onszelf eerder al gesteld hebben. De RES spreekt over klimaatneutraal in 2050, in ons coalitieakkoord staat klimaatneutraal in 2040. Ook staat in ons coalitieakkoord dat we 10 procent van onze energie duurzaam gaan opwekken. Ook dat is meer dan in de RES gevraagd wordt.”      

Ook CDA en Bunniks Belang stemden in met de concept RES. Hoe de energie in Bunnik duurzaam opgewekt moet gaan worden, zal na de zomer snel onderwerp worden van gesprek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie