Het terrein van Vernooij
Het terrein van Vernooij Kuun Jenniskens

Koelhuis Vernooij krijgt vergunning; bezwaarmakers blijven zich verzetten

7 maart 2020 om 07:45 Politiek

WERKHOVEN Nadat het college in augustus 2019 een groot bedrijfsgebouw met 22 koelcellen aan de Herenstraat goedkeurde, maakten 37 Werkhovenaren bezwaar. Inmiddels is er een uitspraak van de commissie voor de bezwaarschriften. Op het hoofdbezwaar - angst voor handelsactiviteiten en verkeersoverlast - gaat de commissie voor de Bezwaarschriften niet in. Wel moest een paar kleinere fouten worden gecorrigeerd. Het college van B&W heeft dit advies overgenomen. De bezwaarmakers laten het er niet bij zitten en stappen naar de rechter.

door Kuun Jenniskens

De gemeente had het bij de vergunningverlening niet opgemerkt; er ontbraken tekeningen van de oostgevel en tekeningen van de kozijnen op de kantoorverdieping aan de westkant. Deze gegevens zijn inmiddels door Vernooij verstrekt.

PARKEREN De gemeente vindt het prima dat de zes vrachtwagenparkeerplaatsen, die eerder wel waren ingetekend maar bij de vergunningaanvraag zijn weggelaten, niet langer zijn opgenomen. Aanvrager Joop Vernooij heeft laten weten deze plekken niet nodig te hebben, naar zijn zeggen omdat de vrachtwagens zijn verkocht. B&W ziet geen noodzaak deze vrachtwagenplekken af te dwingen. Wel wordt een clausule opgenomen dat bezoekers en werknemers op het terrein van Vernooij moeten parkeren.

22 KOELCELLEN Op het terrein van JC Vernooij aan de Herenstraat 79A zullen alle gebouwen - behalve de woning - worden gesloopt. Er komt een gebouw van 3810 vierkante meter voor opslag, koelen en sorteren. Het gebouw krijgt 22 koelcellen, waarvan 7 voor korte bewaring. Op de bovenverdieping is ruimte voor een groot kantoor.

De 37 bezwaarmakers vrezen onder andere voor activiteiten die niet samenhangen met de 33 hectare eigen oogst. Volgens de bezwaarmakers zouden 10 koelcellen voldoende moeten zijn. Hun zorg ligt met name bij het verwerken, sorteren, verpakken, en bijmengen van producten van derden. Dat zou het tot een distributiecentrum maken, en dat is geen grondgebonden agrarische activiteit - wat een vereiste is uit het bestemmingsplan.

ANGST VERKEERSVEILIGHEID De bezwaarmakers vrezen voor toename van verkeer en dus voor de verkeersveiligheid van de inwoners van Werkhoven. Zij noemen het vreemd dat dit koelhuis wordt toelaten, terwijl de gemeente zoveel moeite heeft gedaan om loonwerker Van Impelen uit het dorp naar het buitengebied te laten verhuizen. Verder vinden ze het kwalijk dat er geen enkele communicatie met omwonenden is geweest.

De commissie voor de Bezwaarschriften meent op een heleboel bezwaren niet te hoeven reageren, omdat het plan voldoet aan het bestemmingsplan. Daarom achten zij bijvoorbeeld een nadere afweging op het punt van verkeer niet nodig. Wel moet Vernooij zich houden aan het aantal verkeersbewegingen uit zijn Milieuvergunning. De commissie is verder van mening dat, mocht het pand inderdaad als distributiecentrum worden gebruikt, de gemeente dit met handhaving moet oplossen.

GROOTSTE ZORG IS HANDEL Namens de bezwaarmakers zegt woordvoerder Karin Schoonheim het jammer te vinden dat de commissie niet is ingegaan op de voornaamste zorg - namelijk dat ruimte wordt geboden voor andere activiteiten dan de opslag van eigen fruit: ,,Onze zorg zit met name in de handelsactiviteiten van deze ondernemer, hetgeen zijn core-business is, zo blijkt ook uit zijn registratie bij de kamer van koophandel en zijn activiteiten in Vleuten.” 

'VERDOZING' De bezwaarmakers zijn vastbesloten over een gang naar de rechter: ,,Het gaat per slot van rekening wel ergens over”, zegt Karin Schoonheim. ,,Distributieactiviteiten die leiden tot ‘verdozing van het landschap’ horen op een industrieterrein thuis. Daarnaast speelt voor de kern Werkhoven de verwachte toename van het vrachtverkeer een grote rol.” 

De bezwaarmakers zien het 10 procent bijmengen van producten van elders, als handel en naar hun mening staat het bestemmingsplan dit niet toe. ,,Het college lijkt hierin te willen meebewegen met het toestaan van handelsactiviteiten. Dit lijkt ons als omwonenden echter een politieke beslissing waar de raad over gaat. Een dergelijke verruiming van het bestemmingsplan kan er niet zo maar ‘ingerommeld’ worden. Het Big-Agrobusiness-belang moet hier door de raad zorgvuldig worden afgewogen tegenover het leefbaarheids- en veiligheidsbelang van een heel dorp.” 

HOOP DAT RAAD KADERS GAAT STELLEN Daarom hopen de bezwaarmakers dat de gemeenteraad bij het college gaat aandringen op duidelijk handhaafbare kaders voor de milieuvergunning. Want het percentage van 10 procent geeft aanleiding voor veel vragen. Karin Schoonheim: ,,Waar gaat het om? 10% van wat? Van de opslag op enig moment? Van de jaaroogst? Van het vloeroppervlak? Van de omzet? En hoe is dat te handhaven bij kortstondige opslag die steeds opnieuw van over de hele wereld aangevoerd wordt? En over hoeveel verkeersbewegingen ten behoeve van handel hebben we het dan precies?”

Woordvoerder Karin Schoonheim voor het bedrijf aan de Herenstraat in Werkhoven
Bezwaarmakers Vernooij op het gemeentehuis om hun bezwaren toe te lichten (archief 28 november 2019)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie