Het team van Fysio Vandaag
Het team van Fysio Vandaag Fysio Vandaag

Blessurevrij hardlopen

Advertorial_1

BUNNIK Hardlopen is een uitstekende manier om fit te worden en te blijven. Echter, het wordt nogal eens onderschat, maar hardlopen is één van de meest belastende sporten. Iedere pas zorgt ervoor dat er 4 tot 5 keer je eigen lichaamsgewicht op je gewrichten leunt. Hoe zorg je ervoor dat je goed van start gaat en blessurevrij blijft lopen? De experts van FysioVandaag geven tips en antwoorden.

Frank Robertz is eigenaar en fysiotherapeut bij FysioVandaag. Hij ziet het aantal mensen met blessures door hardlopen stijgen sinds begin dit jaar: ,,Dankzij corona en de beperking van het uitoefenen van andere sporten, is het aantal beginnende hardlopers gestegen.” De top 5 meest gehoorde klachten zijn: 1. Scheenbeen klachten (shin splint), 2. Pijn in achillespees, 3. Lage rugklachten, 4. Achterkant bovenbeen (hamstring), 5. Door de enkel gaan.

EXPERTS HARDLOPEN Met vestigingen in Houten, Nieuwegein, Leidsche Rijn en Bunnik heeft Frank een team van fysiotherapeuten om zich heen verzameld die onder andere gespecialiseerd zijn in het oplossen van blessures ontstaan door hardlopen. Lisa Bos is één van deze fysiotherapeuten. Ze werkt veelal in de net geopende vestiging in Bunnik: ,,Wij helpen hardlopers om klachtenvrij te blijven met bijvoorbeeld een goed loopschema. Voor absolute beginners adviseren we om te starten met 1 minuut wandelen, 1 minuut hardlopen. En dan rustig opbouwen.”

CONDITIE Als je nu eenmaal bent besmet met het hardloopvirus, wil je jezelf niet tegenhouden door een vervelende blessure. ,,Je moet niet te snel willen opbouwen”, vertelt Frank. ,,Luister naar je lijf en ga stapje voor stapje opbouwen. Je kraakbeen en spieren moeten ook conditie opbouwen. Als je kijkt naar het zelf herstellend vermogen van je lijf, moeten klachten binnen een week verdwijnen. Is dit niet het geval? Loop dan eens bij ons binnen.”

TIPS De specialisten van Fysiovandaag kunnen je helpen met het voorkomen en oplossen van blessures. ,,Samen kijken we hoe we je belastbaarheid kunnen verhogen”, aldus Lisa. ,,We kijken hiervoor naar het totaalplaatje, dus ook naar looptechniek, frequentie en schoeisel.”

GRATIS INLOOPSPREEKUUR Heb je vragen over blessurevrij hardlopen? Iedere maandagavond is er een gratis inloopspreekuur om 21.30 uur. En iedere 1e woensdag van de maand is Lisa van 20.00 tot 21.00 uur bij Sam’s Fit Gym om vragen van leden te beantwoorden.

Op fysiovandaag.nl vind je de contactgegevens van de dichtstbijzijnde vestiging en een online inschrijfformulier. Je kunt via de website een afspraak inplannen. Dit kan ook telefonisch 030 – 760 34 47 of per mail naar bunnik@fysiovandaag.nl.

advertentie