De parkeerplekken op de Meent worden opgeschoven om een terras voor Buitengewoon mogelijk te maken
De parkeerplekken op de Meent worden opgeschoven om een terras voor Buitengewoon mogelijk te maken Jaap Buursink

Restaurant Buitengewoon in Odijk krijgt toch een terras

17 juni 2021 om 11:00 Zakelijk

ODIJK Restaurant Buitengewoon krijgt toch toestemming van de gemeente Bunnik om een terras op te bouwen. Tot nu toe liet de gemeente dit niet toe, omdat vorig seizoen klachten waren binnen gekomen. Na een petitie en vragen vanuit de gemeenteraad werd er toch een plan gemaakt. Eigenaar Buursink is blij, maar ook moe van de strijd.

door Agnes Corbeij

Vorig jaar werd het terras gedoogd, er werden op korte termijn richtlijnen voor opgesteld. Eind 2020 werd vanuit het college echter besloten dit niet te herhalen, omdat er klachten binnen waren gekomen. Over het aantal klachten en de aard ervan kon de gemeente weinig zeggen. 

DRUK VAN BUITENAF Uit een persbericht blijkt dat de gemeente nu gehoor geeft aan druk vanuit de samenleving. ,,Het college besloot eerder om dit terras niet toe te staan omdat het verzoek niet voldeed aan de richtlijnen van de gemeente. Inmiddels is in overleg een plan gemaakt dat wel aan alle eisen voldoet. Daar komt bij dat er veel draagvlak is ten gunste van de ondernemer vanuit de samenleving, in de vorm van een petitie. Ook de gemeenteraad stelde veel vragen over dit onderwerp.”

Om geen parkeerplaatsen op te offeren wordt De Meent deels heringericht, waardoor de parkeerplaatsen worden opgeschoven. De kosten hiervoor zijn voor de ondernemer. Hij heeft ook zelf de lijnen getrokken. ,,Ik heb meteen blauwe verf gehaald gisteren.” In het plaatje van de gemeente staan 13 parkeerplaatsen geschetst die opgeschoven worden om plaats te maken voor het terras. Dit is niet nodig, volgens Buursink: ,,Ik heb lijnen getrokken voor vijf of zes parkeerplaatsen, zoveel had ik er vorig jaar ook als terras in gebruik.” 


De parkeerplaatsen worden opgeschoven om een terras mogelijk te maken voor restaurant Buitengewoon - Gemeente Bunnik

TIJD EN ENERGIE Buursink is blij dat hij eindelijk los kan. ,,Vorig weekend heb ik 68 mensen moeten weigeren die wilden reserveren, omdat ik geen terras heb. Voor alle weekenden daarvoor geldt hetzelfde.” Het hele proces heeft veel energie gekost. ,,De catering ligt plat sinds de terrassen weer open zijn. Daar heb ik dus ook geen inkomsten meer uit gehad de afgelopen weken. Het heeft zoveel tijd gekost, zoveel energie. Op een gegeven moment werd ik gewoon woest, gewoon omdat ik alle energie eruit gezogen werd. Ik heb een zaak te runnen. Daar wil ik mijn energie in stoppen.” 

Buursink voelt zich niet gesteund door de ambtenaren. ,,Ik ben erg tegen gewerkt. Alleen wethouder Ali Dekker heeft me wel gesteund.” Een aantal weken geleden gooide hij na maanden het bijltje erbij neer. Toch hield hij vertrouwen op een goede afloop. ,,Ergens wist ik dat het zou lukken. Het heeft alleen zoveel tijd en energie gekost.” 

NIET VOORUITLOPEN Om de markt niet in de weg te zitten, mag het terras woensdagmiddag worden opgebouwd, zoals Buursink zelf al eerder voorstelde. Zondagavond haalt hij het terras weer weg. De kosten hiervoor zijn voor de ondernemer zelf. Deze tijdelijke regeling geldt tot 12 september. De gemeente benadrukt dat dit besluit los staat van het participatietraject en het toekomstbestendig maken van het Dorpshart Odijk. ,,Hierop wordt nadrukkelijk niet vooruitgelopen.”

De lijnen staan op de vloer en vandaag richt Buursink het terras in. ,,Vrijdagavond gaan we open. Nu maar hopen dat de regen niet met bakken uit de hemel komt. Maar dat zal vast wel gebeuren.”

De parkeerplaatsen worden opgeschoven om een terras mogelijk te maken voor restaurant Buitengewoon
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie