Jaap Buursink op de parkeerplaatsen die vorige zomer zijn terras waren.
Jaap Buursink op de parkeerplaatsen die vorige zomer zijn terras waren. Agnes Corbeij

Buitengewoon mag dit keer geen terras openen

7 mei 2021 om 17:00 Zakelijk

ODIJK In tegenstelling tot vorig jaar zomer, mag restaurant Buitengewoon in Odijk dit seizoen geen terras openen van de gemeente. De reden hiervoor is dat er vorig jaar klachten kwamen van omwonenden en andere ondernemers, aldus de gemeente. Jaap Buursink, eigenaar van Buitengewoon, is hier gefrustreerd en verdrietig over.

door Agnes Corbeij

Tijdens de eerste coronagolf vorig jaar heeft de gemeente een gedoogconstructie opgebouwd voor een aantal ondernemers om een terras te creëren op openbare parkeerplaatsen. Dit gebeurde in Odijk op de Meent voor restaurant Buitengewoon en in de Dorpsstraat van Bunnik bij eetcafé De Bank en Co. 

Een woordvoerder zegt hierover: ,,Vanuit het Covid-19 beleidsteam zijn hiervoor richtlijnen vastgesteld en is op basis van maatwerk invulling gegeven. Hoewel in de richtlijnen was opgenomen dat de verruiming van terrassen niet ten koste mocht gaan van parkeerruimte, is in twee specifieke situaties maatwerk verricht en toch medewerking verleend.” De andere horecagelegenheden in de gemeente hebben een eigen terras en hadden zo’n ontheffing dus niet nodig. Buitengewoon kreeg de ruimte om vijf parkeerplaatsen in te richten als terras. Daar werd afgelopen zomer gebruik van gemaakt. 

BESLUIT Eind 2020 werd de gedoogregeling geëvalueerd door de gemeente. Daarover zegt de woordvoerder van de gemeente: ,,Hierbij is gebleken dat de situaties, waarbij sprake was van het onttrekken van openbare parkeerplaatsen, tot vragen en klachten heeft geleid van omwonenden en ondernemers.” Op de vraag om hoeveel klachten het ging en of deze klachten gingen over Bunnik of Odijk, van ondernemers of van omwonenden, is niet duidelijk. Een woordvoerder van de gemeente: ,,Er is geen sprake van geregistreerde klachten. Wel heeft de gemeente verschillende signalen gekregen en er zijn mondelinge meldingen gedaan.”

In navolging van deze evaluatie heeft het college in november 2020 besloten dat het gebruik van parkeervakken voor een tijdelijk terras niet meer wordt toegestaan, omdat het aantal parkeerplaatsen te beperkt zou zijn. Dit betekent voor zowel Buitengewoon als De Bank en Co dat er geen parkeerplaatsen als terras gebruikt kunnen worden. 

Dit wist Buursink toen echter nog niet. Toen hij bij de gemeente ging vragen of hij weer een terras mocht openen, werd er een afspraak gemaakt. Dit was half februari. Buursink: ,,Na een half uur gepraat te hebben over plannen voor de toekomst in Odijk kreeg ik even te horen dat de gemeente vorig jaar al had besloten dat er geen parkeerplaatsen in de gemeente worden onttrokken voor een eventueel terras. En daar moest ik het mee doen. 

OVERTUIGEN De Bank en Co heeft wel een eigen terras. Daar kan de ondernemer 14 gasten kwijt. Buitengewoon heeft helemaal geen terras. Voor Jaap Buursink betekent dit besluit dus dat hij niets meer kan dan blijven bezorgen en af laten halen. Als het eenmaal mooi weer wordt, zullen mensen vermoedelijk eerder elders op het terras gaan zitten, in plaats van bij Buitengewoon te bestellen. Daarom probeerde Buursink de gemeente te overtuigen hem wel te helpen. 

Buursink schreef burgemeester Van Bennekom begin maart een brief met het verzoek dit besluit te heroverwegen en zodoende bij te dragen aan de levensvatbaarheid van zijn zaak. Hij vroeg daarmee toestemming om een terras op te bouwen voor een deel van de week, vanaf woensdagmiddag 16.00 uur, als de markt vertrokken is, tot zondagavond. Ook ging Buursink in gesprek met alle collega ondernemers, op verzoek van de gemeente. Slechts één ondernemer was tegen de plannen van Buursink, maar gaf aan wel in gesprek te willen met de gemeente en Buursink om eruit te komen. ,,Al dat huiswerk heb ik gedaan en het heeft niks veranderd.”  

PARKEREN Om het tekort aan parkeerplaatsen op te heffen, stelde Buursink voor om op de kop van het terras plaats te maken voor drie parkeerplaatsen, zodat er maar twee parkeerplaatsen minder zouden zijn. Buursink: ,,Afgelopen zomer werd die ruimte ook al op die manier gebruikt en dat werkte prima.” 

Overigens is Buursink het er niet mee eens dat er te weinig parkeerruimte zou zijn. ,,Het parkeerterrein aan de kant van de Singel en bij de kerk staan altijd grotendeels leeg. Mensen hoeven echt niet altijd voor de deur te kunnen parkeren.” Op de vraag van Bunniks Nieuws wat de gemeente bedoelt met het ‘beperkte aantal parkeerplaatsen’ komt geen antwoord. 

Op zijn brief aan Van Bennekom, kreeg Buursink op 23 april pas antwoord. Een ambtenaar vertelt in die mail dat het verzoek voor een tijdelijk terras uitvoerig is besproken, ook met wethouder Dekker. ,,Ondanks dat het verzoek niet strookt met het gemeentelijk beleid is er toch gekeken naar andere mogelijkheden, maar deze vallen af vanwege een negatief advies.”

VERKEERSKUNDIGE Buursink weet niet om welk advies het hier gaat. Op vragen van Bunniks Nieuws antwoordt een woordvoerder van de gemeente: ,,Los van het bovenstaande (het besluit van het college, red.) is verkeerskundig negatief geadviseerd omdat in het nieuwe voorstel van het terras, aan elkaar grenzend sprake is van haaks- en langsparkeren. Dit levert naar verwachting een onoverzichtelijke, onduidelijke en gevaarlijke situatie op.” De verkeersveiligheid op de Meent is vaak onderwerp van gesprek in het dorp en één van de speerpunten in de werkgroep die zich sinds dit voorjaar buigt over verbetering van het centrumgebied van het dorp.

Buursink begrijpt echter niet waarom dit argument gebruikt wordt om hem een terras te ontzeggen. ,,Als je ziet hoe hier nu al geparkeerd wordt, als de markt er staat op woensdag, wordt langsparkeren al vaak genoeg gedoogd. Waarom kan dat dan nu niet?” 

VERDRIETIG De situatie frustreert Buursink. ,,Ik ben er vooral verdrietig over. Gezien de gemene corona situatie waar wij ons in bevinden hadden wij onze hoop gevestigd op de zomer. Een klein sprankje hoop om er weer doorheen te komen.” Hij vindt het lastig dat hij pas zo laat duidelijkheid kreeg. ,,Als ik dit eerder geweten had, hadden wij in een andere richting moeten en kunnen gaan denken om de corona zomer te gaan overleven.” 

De gemeente heeft hem, door openingen te bieden en te blijven praten, aan het lijntje gehouden, aldus Buursink. ,,Ik zou liever zeggen, in de zeik genomen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie