De deelgebieden die samen de 'Bunnikse Buurtjes' vormen.
De deelgebieden die samen de 'Bunnikse Buurtjes' vormen. Gemeente Bunnik

College tekent 1000 nieuwe woningen in stationsgebied Bunnik

24 februari 2023 om 16:40 Wonen Tips van de redactie

ODIJK Het college van de gemeente Bunnik heeft op 23 februari een eerste zogeheten gebiedsvisie voor het stationsgebied gepubliceerd. Hierin is ruimte voor ongeveer duizend woningen (appartementen) in gebouwen met drie tot acht woonlagen. Tussen de gebouwen is ‘veel aandacht voor groen en klimaatadaptatie die past bij de dorpse sfeer van Bunnik’. 

door Frits Beijnink

De gemeente heeft de visie opgesteld samen met bouwbedrijf BAM, vastgoedontwikkelaar Certitudo Capital en woningcorporaties Lekstedewonen en Portaal. De gemeenteraad bespreekt de visie in maart in het Open Huis en vervolgens in een raadsvergadering. Na instemming van de raad werken de samenwerkingspartners de visie uit in een stedenbouwkundig plan.

BUNNIKSE BUURTJES

Bedrijven worden geconcentreerd in ‘De Strip’, op het huidige bedrijventerrein tussen het spoor en de A12 en in een langgerekte hoogbouwzone direct ten noorden van het spoor (deels appartementen en deels kantoren). Door die zone afgeschermd van het spoor, komt een woonwijk die voor bijna de helft bestaat uit groen en water. Dat kan omdat de wijk vooral de hoogte ingaat, in een mix van drie tot zes en soms acht woonlagen. Parkeren wordt centraal in het gebied in (ondergrondse) parkeergarages geregeld. De wijk heeft de werknaam ‘Bunnikse Buurtjes’, verwijzend naar de ambitie dat het een wijk wordt die past bij het dorpse karakter van Bunnik. 

DEELGEBIEDEN

De nieuwe wijk kent een aantal deelgebieden. ‘De Groene Buitenplaats’ komt in de huidige braakliggende driehoek tussen Provincialeweg en Baan van Fectio, bij de entree van Bunnik: „De ambitie is om een groene entree met allure te maken met een woongebouw dat verwijst naar de bijzondere buitenplaatsen die in de regio veel voorkomen.” Deelgebied ‘De Hofjes’ heeft een hofachtige structuur die ‘zich in het bijzonder leent voor senioren, aansluitend op het dorp vormt de buurt een fijne ‘doorschuif-plek’ zodat je toch in je eigen buurt kunt blijven’. In het midden van de wijk staan in deelgebied ‘De Twaalf Apostelen’ twaalf hogere gebouwen (tot acht woonlagen) in een parkachtige omgeving. ‘De Bunnikse Straatjes’ heeft een oplopende bouwhoogte naar het midden van de wijk: „Collectieve binnentuinen als groene hoven maken ook deze blokken bij uitstek geschikt voor bijzondere doelgroepen en senioren.” ‘De Wagon’ tenslotte vormt samen met ‘De Verbinding’ een tot acht lagen hoge zone met een mix van kantoren en appartementen en schermt de wijk af van de spoorbaan. 

DOELGROEPEN

Het persbericht van de gemeente meldt: „De nieuwe woonomgeving biedt kansen voor jongeren, ouderen en gezinnen. Er worden zowel huur- als koopwoningen gebouwd. Elk jaar gaan er in de gemeente zo’n 190 jongeren uit huis. Meer dan 1000 jonge mensen staan ingeschreven voor een woning. Daarnaast zijn er veel ouderen die kleiner en comfortabeler willen wonen. In Bunnik is circa 55 procent van de huishoudens ouder dan 55 jaar. Naast bouwen voor starters en ouderen komt er ook ruimte voor gezinnen.” 

GELEIDELIJK 

Van visie naar uitvoering is nog een hele weg te gaan. De wijk zal tot stand komen in een fasering die vooral bepaald wordt door de bereidheid van bedrijven om naar een andere locatie in het gebied te verhuizen en het moment dat dit voor hen goed uitkomt. De ontwikkeling zal daarom per perceel (of groep percelen) plaats vinden. De gemeente heeft een aparte projectpagina op haar website waar de gebiedsvisie, een zeer uitgebreid en rijk geïllustreerd document van 148 pagina’s, te vinden is. Bewoners kunnen zich daar ook inschrijven voor een nieuwsbrief. 


De ‘Bunnikse Buurtjes’, als gele blokken. Lichtbruine blokken hebben een gemengde woon- en kantoorfunctie, paars is bedrijventerrein. - Gemeente Bunnik

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie