Afbeelding
Kuun Jenniskens

Inwoners Werkhoven verliezen rechtszaak over fruitloods Vernooy

15 december 2021 om 11:50 Rechtbank

DEN HAAG/WERKHOVEN De bouw en het gebruik van een nieuwe loods van fruitbedrijf Vernooy aan de Herenstraat in Werkhoven is niet in strijd met het geldende bestemmingsplan. Daarom is de vergunning voor die loods terecht verleend. Dat concludeert de Raad van State vandaag in het hoger beroep van tientallen inwoners van Werkhoven.

door Adrie van der Wel

De bezwaarmakers zijn bang dat er feitelijk sprake zal zijn van een distributiecentrum. De loods mag naast de opslag van eigen geteelde peren, ook worden gebruikt voor de opslag en verwerking van fruit van andere bedrijven. Dat betekent veel vrachtverkeer en dat leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties in het dorp. Maar volgens de Raad is de vergunning niet verleend voor een distributiecentrum.

Het is aan de gemeente Bunnik om erop toe te zien dat het ook geen distributiecentrum wordt. ,,Als in de praktijk mocht blijken dat er gedurende het jaar zoveel fruit van derden wordt af- en aangereden dat de bedrijfshal feitelijk als distributiecentrum wordt gebruikt, is geen sprake meer van een nevenactiviteit die ondergeschikt is aan de agrarische activiteiten”, zegt de Raad. Het gemeentebestuur kan daar dan handhavend tegen optreden.

Bij de dorpsbewoners is er wantrouwen, omdat volgens hun woordvoerder Vernooy in Vleuten ook ooit is begonnen met zijn activiteiten op agrarische gronden. Dat bedrijf is intussen wel uitgegroeid tot een fors distributiecentrum, dat achteraf is gelegaliseerd.

GRONDGEBONDEN BEDRIJF Volgens de dorpsbewoners eist het geldende bestemmingsplan dat de loods er alleen mag staan voor de opslag van voornamelijk eigen peren. Een zogenoemd grondgebonden agrarisch bedrijf.

,,De bedoeling is om de eigen peren in de nieuwe bedrijfshal op te slaan, te koelen, te sorteren en te verpakken. Die activiteiten vloeien rechtstreeks voort uit de eigen perenteelt en zijn ondergeschikt aan die teelt”, oordeelt de Raad. Dus is er volgens de Raad sprake van een grondgebonden activiteit. De loods mag volgens de Raad ook voor een klein deel worden gebruikt voor de opslag en verwerking van fruit van andere bedrijven. Zolang dit een ondergeschikte activiteit blijft.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie