Vergadering van de Provinciale Staten van Utrecht.
Vergadering van de Provinciale Staten van Utrecht. Provincie Utrecht

Lijsttrekkersdebat verkiezingen Provinciale Staten op 8 maart in Odijk

20 februari 2023 om 22:00 Politiek

ODIJK De provinciale politieke partijen nemen belangrijke besluiten die de Bunnikse kiezer raken. Dat gaat bijvoorbeeld over het plaatsen van windmolens, woningbouw in de provincie en de verbreding van de A27 of het behoud van Amelisweerd. Op 15 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Voor de Bunnikse burger die wil weten wat hij van de politieke partijen kan verwachten, wordt een debat met provinciale politici georganiseerd, op woensdag 8 maart vanaf 20 uur in de raadszaal van het gemeentehuis in Odijk.

Het debat is een gezamenlijk initiatief van de partijen die in Bunnik in de raad zitten en tevens een fractie hebben in de Provinciale Staten. Dat zijn GroenLinks en PvdA (in Bunnik verenigd in P21), VVD, D66 en CDA. Centraal staat: hoe raakt de provinciale politiek de Bunnikse burger? Het debat gaat over de thema’s economie en gezondheid, wonen, mobiliteit, natuur en landbouw, klimaat, energie en stikstof. Ook zal een korte pitch gehouden worden over het belang voor inwoners van de dienstverlening door de waterschappen.

DEELNEMERS

Aan het debat wordt deelgenomen door de vijf lijsttrekkers Mirjam Sterk (CDA), Marianne de Widt (D66), Huib van Essen (GroenLinks), Hans Adriani (PvdA) en André van Schie (VVD). Mirjam Sterk en Huib van Essen zijn gedeputeerde van de provincie, Marianne de Widt en André van Schie zijn Statenlid. Hans Adriani was tot voor kort wethouder in Nieuwegein.

ANDERE PARTIJEN

De vijf organiserende partijen geven aan dat andere partijen kunnen deelnemen aan de debatavond door zich vooraf te melden voor een korte pitch. Volt, BVNL en JA21 hebben hier al ja op gezegd. Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Zwarte Piet is Zwart overwegen deelname. Daarnaast kunnen zij net als alle burgers vanaf de publieke tribune reageren op het debat. Voorzitter van het debat is Fieke Vermeulen, teamleider communicatie in de gemeente Nieuwegein. Het debat wordt door de Bunnikse politici gezamenlijk georganiseerd. Zij hopen hiervan vooral dat de burger de standpunten van hun partijen weet aan te scherpen, zodat de kiezer duidelijker weet waarvoor elke partij staat. Het lijsttrekkersdebat zal ook te volgen zijn via een livestream.

VROUWENDAG

Vanwege de datum (Internationale Vrouwendag) zal de avond beginnen met een korte mededeling van Marijke Jongbloed, vicevoorzitter van de Nederlandse Vrouwen Raad, over een nieuw project van die raad ter versteviging van de positie van de vrouw in de Nederlandse politiek.

KIESWIJZERS

De provincie Utrecht heeft voor de komende verkiezingen een kieskompas gemaakt, met daarin de standpunten van alle partijen die in Utrecht op het stemformulier staan. Het kompas is te vinden op de website van de provincie. Ook het lokale waterschap, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, heeft een kieswijzer gepubliceerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie