Kasteel Beverweerd (oktober 2022)
Kasteel Beverweerd (oktober 2022) Kuun Jenniskens

Werkhovens landgoed Beverweerd is al gesplitst

17 november 2022 om 10:10 Politiek

WERKHOVEN Volgens de gemeente is kadastraal splitsen van landgoed Beverweerd mogelijk, en zelfs ook al gebeurd. SVE groep gaf op 31 oktober tegenover Bunniks Nieuws aan dat kasteel en koetshuis in de toekomst mogelijk gesplitst worden verkocht, dus los van de nog te bouwen nieuwbouw met 64 zorgappartementen.

door Kuun Jenniskens

De gemeentewoordvoerder: ,,Een kadastrale splitsing kan de gemeente niet tegen gaan. Wel is het zo, dat het bestemmingsplan blijft gelden, alles wat daarin staat blijft van toepassing.” Volgens de gemeente is Beverweerd in mei 2022 al kadastraal gesplitst in 5 tot 6 percelen. In deze verdeling heeft het kasteel met uitgebreide tuin een aparte kavel, maar ook het koetshuis - en elk van de twee nieuwe appartementengebouwen.

Of het de bedoeling was om kasteel en nieuwbouw van elkaar los te koppelen, is een andere vraag. De gemeentewoordvoerder: ,,Het is door raad en college altijd als een eenheid gezien. De gemeente gaf nou juist de ruimte met de nieuwbouw van de 64 zorgappartementen om zo het kasteel, landschapspark en koetshuis voor de toekomst te behouden. Door extra bouwvolume te creëren ontstond er een verdienmodel voor de renovatie van het monument.” Volgens de gemeentewoordvoerder waren eerdere subsidies om het kasteel aan de buitenkant te renoveren ook gekoppeld aan het geheel. De woordvoerder noemt het belangrijk dat ontwikkelingen samen opgaan.

De gemeente gaat alleen over het bouwen (vergunningen), het gebruik (bestemmingsplan) en de ontsluiting. Maar niet over het splitsen van percelen en de verkoop ervan.

De SVE groep zei tegenover Bunniks Nieuws te overwegen om een zorgpartij in de plint van de nieuwbouw te plaatsen. Volgens de gemeente maakt het bestemmingsplan dat niet mogelijk. Het is de bedoeling om dergelijke functies in het kasteel te laten plaatsvinden. Het bestemmingsplan staat kantoren toe in koetshuis en kasteel, en wonen in de zorgappartementen.

Bij de gemeente liggen op dit moment geen aanvragen voor een Omgevingsvergunning of een bestemmingsplanwijziging vanuit de SVE groep voor Beverweerd. De woordvoerder: ,,Het wordt al heel lang gezegd dat er wat gaan komen.” Ondertussen leven er zorgen bij de gemeentewoordvoerder over het groenbeheer - dat vorig jaar zonder vergunning heeft plaatsgevonden - en de terugkeer van de monumentale toegangshekken. 


De kavelverdeling op Beverweerd - Ruimtelijkeplannen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie